Wat is ego, Wat is “Ego”? Ego is de Bitch van je identiteit

Wat is “Ego”? Ego is de Bitch van je identiteit

Wat is Ego?

Ego is de bitch van je Id. Het maakt je of kraakt je…volgens Freud.

Maar praten over een ego is even absurd als zeggen dat je eigen ogen, je ogen kunnen zien. Een spiegel kan daar inderdaad bij helpen maar in onze meest natuurlijke vorm zonder hulpstukken zouden we enkel kunnen zien en het waarschijnlijk niet kunnen hebben over ogen…of mischien zelfs niet over “zien”. Want “zien” impliceert het hebben van ogen, en als je niet weet dat je ogen hebt, wtf zien??

Sigmund Freud

En zo zit het net zo met ons en ons zogezegde ego. Sommigen pronken ermee, maar de meesten gebruiken het als zondebok om er alles wat verkeerd gaat de schuld op te steken…
We hebben geen ego. Sorry Freud, maar je stond bekend als een vrouwenhater die seksueel heel wat mankementjes had en daarbij het niet wegstak dat je maar al te graag eens een lijntje coke door je neus liet razen en daarbij van ’s morgens vroeg tot ‘ s avonds aan je sigaar bleef zuigen. Over orale fixatie gesproken.. (vader van psychoanalyse…ain’t that a bitch)

Een id, ego, superego? Dus we leven met drie in één lichaam? Dus zijn we ,met andere woorden, een drievuldig gespleten persoonlijkheid die gerust kan meedoen met de audities van Split 2.

Inderdaad we zijn allemaal gek volgens Freud. Ik geef hem ergens wel gelijk. Niet dat we met 7 miljard schizofrenen deze aardbol aan een razende snelheid onleefbaar maken, neen dat niet.

Waar ik hem deels gelijk in geef is de kern van de zaak, dat het allemaal rond IK draait, op zijn geheel. Alhoewel het ook contradictief is. Want het aanvaarden dat het aan jezelf ligt, is de eerste stap naar “verbetering”. Maar eigenlijk ligt het niet alleen aan jezelf en dat is een heel gammel platform. Het ontneemt je verantwoordelijkheid en toch geeft het je tegelijkertijd ook verantwoordelijkheid. Geen 3 persoonlijkheden met nog een omhulsel er rond neen, de totaliteit IK.

Ego is in feite de indrukken, gebeurtenissen, opvoeding, cultuur, religie, maatschappij, enz waarin en waarmee we opgroeien..maar het is en blijft jij die het beleeft.

We hebben allemaal een aangeboren overlevingsdrang, dat zit in ons genen..

Steek maar je hand eens in het vuur en we zullen wel zien of je überhaupt het zal doen en hoe lang je het zal vol houden… Wel, die tegenreactie van je hand terug te trekken is onze basis overlevingsdrang, ons automatisch mechanisme. Dit mechanisme wordt in leven gehouden door emoties, kunnen we zeggen. De eerstvolgende keer je een boete krijgt omwille van het rood licht te negeren, zul je wel stoppen..en mij begrijpen…

Aangeleerde waarden

We zijn allen in bepaalde mate (soms meer soms minder) getraumatiseerde kinderen van getraumatiseerde kinderen en net in die kinderjaren wordt ons “ego” gevormd. We worden aangeleerd om op een bepaalde manier te denken, reageren en te leven. We zijn slachtoffers van slachtoffers…en we maken het beste ervan. En toch lukt het soms niet. We doen wat we hebben “aangeleerd ” en toch falen we telkens. Of we falen niet maar iets blijft in ons klagen, een gevoel van verdriet dat gepaard gaat met een sterk gevoel van alienation, alsof we van Mars ofzo komen.. Alsof we niet aankomen maar altijd onderweg zijn.

Onderweg naar wat weten we zelfs niet. We hebben ons werk, onze kinderen, vrouw, sociale structuur maar toch klopt er iets niet.

Wil jij een auto of wil jij een dikke BMW omdat…ja, eigenlijk waarom wil jij per se die BMW?

Waarom heb je constant drang om de beste, slimste, rijkste kortom het MEESTE van alles te zijn?

Waarom heb je de neiging om extreem te gaan in bepaalde situaties?

We kunnen deze vragenlijst zo lang maken of Pinocchio zijn neus groeit bij leugens, en boy kon hij soms liegen…

En dat is wat we vaak doen doen, wij liegen tegen onszelf. Door de emoties die gepaard gaan met de slechte ervaringen die we meegemaakt hebben, schiet ons reptielenbrein, onze overlevingsdrang, ons memorybrain in gang en laat het ons handelingen uitvoeren die ons later of in problemen brengt of waar we ons op termijn ongelukkig door voelen.

Hoe ego elimineren

Hoe pakken we dit dan aan? Dit aanpakken vergt inspanning. Een rollercoaster ride in je non-comfort zone.

Dit aanpakken is multidisciplinair en lukt niet op 1, 2, 3 maar laten we zeker de moed niet zakken en onthouden dat je eerst moest leren op je buik draaien alvorens je aan 140 met de auto kon leren rijden.

Je begint met jezelf te analyseren.. Introspectie, self awareness, daarover meer in artikels die gaan volgen.

Waar je nu al mee kunt beginnen, is telkens je een emotie meemaakt je deze emotie probeert te herkennen en te plaatsen. Zoek niet achter je waarom, want je waarom is gevaarlijk. Je waarom kan je weer in je slachtofferrol duwen en met de vinger doen wijzen en dat is niet verantwoordelijk. Dat neemt je kracht weg. Neen, je zoekt achter je WAT. Wat voel je? Eens je met je wat begint, ben je al goed bezig. De volgende stap is niet ingeven aan je emotie, zeker als de uitkomst van die emotie je in een situatie of mindset gaat steken waar je achteraf spijt gaat van hebben..

Wat is ego, Wat is “Ego”? Ego is de Bitch van je identiteit

Herken en benoem je emotie en that’s it. Doe er niets mee, dit is al de eerste stap naar self awareness maar een grote sprong naar het ontdekken van je identiteit.

Aangeleerde realiteit

Leef in de realiteit en niet de realiteit die je aangeleerd, aangesproken opgevoed hebt gekregen. Wat is de realiteit? De realiteit is dat je bazin die je onder je voeten geeft het niet persoonlijk op jou gemunt heeft, maar dat ze na zoveel maal je op een fout te wijzen het strontbeu is om het nog eens te moeten herhalen. De realiteit is dat de vriendin die je liet staan dit niet deed omdat jij een mislukking bent maar omdat je beiden niet meer bij elkaar past of omdat zij net een mislukte psycho bitch is die vol zit van haar eigen en dit totaal niet beseft. De realiteit is dat je geen dikke vette auto voor je deur nodig hebt en niet met de laatste smartphone moet rondlopen om “DE man of vrouw” te zijn. De realiteit is dat het normaal is om gewoon te zijn zonder dat je de beste, sterkste, snelste of mooiste bent. De realiteit is dat het ok is om zwaktes te hebben en dat het ok is om “gewoon” te zijn.

Zoals de (in mijn ogen) grote Mark Manson zegt ; You have to choose your fucks to give wisely…

Wat is voor JOU het meest belangrijke. Kijk, je hebt twee opties in het leven, of je wordt de bitch van je verleden of je neemt de verantwoordelijkheid op van wie je echt bent en leeft in vriendschap met jezelf. Want als we het dan toch willen benoemen, bij de eerste ga je levenslang op je knieën mogen zitten en blowjobs geven aan je “ego” of je bewandelt er bevriend mee je levenspad hand in hand.. Want geloof me, constant blowjobs geven aan je “ego” is vermoeiend…(been there, done that)

Vragen, opmerkingen, bevindingen ? Laat gerust een reactie achter of mail naar bernard@wolfious.be.

1 gedachte over “Wat is “Ego”? Ego is de Bitch van je identiteit”

 1. mooi artikel, vind het leuk hoe je het formuleert,
  hard en grappig, je wind er geen doekjes om,straight to the point dus.
  ik kan mij volledig aansluiten over u artikel.
  vaak stel ik mij de vraag van hoe komt het toch dat het ego in de mens is geboren?
  in het adam en eva verhaal heb ik weinig geloof in.

  ben al 10 jaar bezig in mijn zoektocht met veel vallen en opstaan,
  de laatste tijd ben ik veel met het ego bezig.
  heb het gevoel dat het ego van ons letterlijk in de spiegel zit.
  als je gefocust in de spiegel kijkt met veel liefde en geduld
  dan voel je en zie je vreemde dingen(accepteren is dus de boodschap)

Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.