socialer worden, Hoe socialer worden en het in je voordeel gebruiken

Hoe socialer worden en het in je voordeel gebruiken

Er is een ding dat mensen onderscheidt die kwaliteiten van charisma en charme dragen van mensen die dat niet doen, het vermogen hebben om zichzelf sociaal te kalibreren. Wat ik bedoel met sociale kalibratie, is het vermogen om te weten wat je gaat zeggen of doen. Mensen denken dat charisma iets is waarmee je geboren wordt, maar in werkelijkheid is het gewoon de ervaring die je hebt opgedaan door onnoemelijke keren sociale interacties aan te gaan, in allerlei verschillende plaatsen en situaties.

Als individuen voelen we ons soms onderdrukt door de samenleving. Wij geloven dat de maatschappij ons gewoon zou moeten accepteren zoals wij zijn. Maar dat is niet altijd het geval. Sommige sociale regels zijn noodzakelijk om uw succes met anderen te maximaliseren.

SOCIALER WORDEN = JE AANPASSEN EN GRENZEN VERLEGGEN

Socialer worden is bijvoorbeeld niet de clown afgeven op een duur etentje. Je zou in plaats daarvan moeten handelen naar, en je relatief vergelijkbaar kleden met anderen in dat sociale kring. Dit helpt je om bij de groep te passen. Pas als je gekalibreerd bent met de groep, kan je beginnen opvallen met je persoonlijkheid.

Je persoonlijkheid en sociale vaardigheden zijn de belangrijkste manieren om de toon te zetten in een sociale situatie. Door op het feest de grenzen en de norm te verleggen, kun je de aandacht op jezelf vestigen. Door de aandacht op jezelf te vestigen, kun je op deze momenten meer bereiken als individu, maar alleen als jij dat wilt. Aan de andere kant is het flexibel en begrijpend zijn, en weten hoe waarde te brengen voor de mensen in de groep. Zo maak je in deze situaties een naam voor jezelf.

SOCIALER WORDEN DOOR INLEVINGSVERMOGEN

Met een goed inlevingsvermogen zal je aardiger overkomen en sneller vertrouwen kunnen op bouwen met je gesprekspartners. Dit is cruciaal om goede connecties te bouwen met mensen die je net hebt ontmoet. Het is een vorm van sociale intelligentie die ervoor zorgt dat mensen zich meer op hun gemak voelen bij je. Maar dit betekent niet dat je elk kleinste detail moet gaan over-analyseren tijdens een interactie. Zo kom je onnatuurlijk over en zal je het omgekeerd effect creëren. Plus het zal je enkel maar onzekerder maken in je doen en laten.

SOCIALE BEEST VS. PEOPLE PLEASER

Sociale kalibratie is geen rocket-science. Het is een sociaal vaardigheid die iedereen kan aanleren. Sommigen hebben deze vaardigheid al van kinds af geëigend, wat vooral te maken heeft met de opvoeding. Maar het gevaar bij hen is dat het geen vaardigheid meer is maar eerder een deel uitmaakt van hun karakter. Ze houden te vaak rekening met andermans emoties en gevoelens. Ze leven als het ware met een façade om zich heen. Ja, er iets is als te veel inlevingsvermogen hebben, lees: people-pleaser, wat je geen slecht persoon maakt natuurlijk. Je zal alleszins geen “vrienden” te kort hebben. Maar je zal nooit weten welke mensen van je houden of haten om wie je echt bent.

Hoor je al denken: “Waarom zou ik willen dat iemand mij haat?” Het gaat er niet om dat iemand je zou moeten haten, maar je het oké vind met het feit dat niet iedereen je graag zal hebben. Dat kan ook niet anders, want we zijn allemaal één voor één uniek in waarden, normen en interesses die ons karakter maakt. Als je niet kan kalibreren met iemand omdat hij/zij onbelangrijke, foute of tegenovergestelde waarden heeft ten opzichte van de jouwe, forceer het dan niet. Je kan er nooit voor zorgen dat iedereen je leuk gaat vinden.

“I’d rather be hated for who I am, than loved for who I am not.”

Kurt Cobain

SOCIALE KALIBRATIE IS EEN VAARDIGHEID, GEEN MUST

Sociaal gekalibreerd zijn, een goed inlevingsvermogen hebben en kunnen opvallen met je persoonlijkheid betekent niet direct dat je dat altijd moet doen en ernaar gedragen. Alleen weten in welke emotionele toestand je gesprekspartners zijn, en je afgestemd bent naar de energiewaarde van de omgeving is genoeg. Het is dan gemakkelijker om het gesprek te sturen naar waar je wilt en het in je voordeel gebruiken. Zoals ik al eerder zei, het is een vaardigheid die je best beheerst en weet wanneer te gebruiken. Niet iets waar je altijd naar moet werken om aardig gevonden te worden. Don’t be nice, be real!

HOE SOCIALER WORDEN?

Socialer worden kan je niet echt “leren”, niet zoals uit een boekje althans. Je moet dit telkens opnieuw beleven, ervaring op doen en meermaals falen. Door frequent mensen aan te spreken die niet uit je sociale cirkel zijn. Bij mensen die je reeds kent, weet je hoe ze gaan reageren, je herkent al intuïtief hun emotionele toestand. Hieronder 5 punten om je te helpen deze sociale vaardigheid sneller te beheersen:

  • Ga meer sociale interacties aan met mensen die je niet kent.
  • Stop met excuses te vinden om het niet te doen.
  • Dit in verschillende situaties en omgevingen, op het werk, bars, evenementen, op straat enz.
  • Analyseer je sociale ervaringen kort, overdrijf niet.
  • Hou een balans tussen inlevingsvermogen en jezelf zijn.

Ga naar buiten en experimenteer, zie de wereld als je gigantische sociale labo!

Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.