Mijn Karakter, Wat is “karakter” en hoe je eraan bouwt

Wat is “karakter” en hoe je eraan bouwt

WAT IS MIJN KARAKTER

Karakter is geen geboorterecht. Het is een kunstwerk. Een solide sculptuur, jou sculptuur… jij. Een jij die je beetje per beetje met de tijd in je kielzog beeldhouwt. Karakter is wat de mensen die je nauw aan het hart liggen over jou zullen zeggen in een paar zinnen, mischien zelfs enkele woorden tijdens je grafrede aan je kist.

DAVID vs GOLIATH

Karakter is een David tegenover een Goliath. David die onredelijk maal kleiner was en kansloos leek tegenover de veel grotere Câlût. Dat wat David tegenover Câlût dreef en hem uitdaagde is wat karakter is…Noch floreert je karakter bij voorspoed noch wordt het gevormd met tegenspoed. Je karakter is je houding, je kleine ontelbare beslissingen die je neemt ongeacht de situaties waarin je je bevindt en ongeacht de uitkomst die je bekomt. Want karakter tonen is soms eens je eigen ogen uitstekken en tegen je eigen schenen schoppen. Je karakter is de waarheid, jou waarheid. Je wint een beker en groot prijzengeld, je down to earth, bescheiden houding op dat moment is je karakter.

BESLIS WAT JE BENT

Je bent bankroet, hebt al dagen niets gegeten en je staat aan de kassa op je werk…niemand heeft je in de gaten. Je zou zo 2 euro kunnen nemen om een stuk brood te kunnen kopen.. De beslissing die je op dat moment neemt, dat is je karakter.De eerlijkheid en oprechtheid die je behoudt zelfs als er geen omstaanders zijn, zelfs als er niemand je beslissing kan controleren, dat is je karakter. Karakter is de uitkomst en de weg naar de uitkomst onttrokken aan het zicht.

F#@! JE COMFORT ZONE

Zoals een bokser uren, dagen, jaren investeert in zijn trainingen die dan tot een titel leidt..dat is karakter. Je kan het niet kopen. Je kan het niet faken, althans niet constant want je ware aard komt vroeg of laat toch boven. Maar je kan er wel aan werken. Je kan er iets aan doen. Je beslist wie je wil zijn, waar je voor wil staan. Je visualiseert je persona en daar werk je stilletjes aan naartoe. Karakter hebben is tegendraads zijn. Tegendraads zijn aan wie je was. Een soms iet wat moeilijke avontuur in je no-comfort zone. Er is al heel veel geschreven over een sterk karakter en wat het inhoudt. Psychotherapeuten, self-development auteurs, entrepreneurs, tal van mensen hebben hier al het 1 en ander over gezegd. In mijn ogen is een sterk karakter te herleiden naar 6 basis componenten die ik van mijn  mentor Jim Rohn geleerd heb.

Mijn Karakter, Wat is “karakter” en hoe je eraan bouwt
Yousuf Karsh

BASIS VAN JE KARAKTER

1. Integriteit

Een sterk karakter vergt integriteit. Integer is een persoon die oprechte eerlijkheid vertoont én tegen zichzelf en daarmede ook tegen de buitenwereld. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties.

2. Eerlijkheid

Een karaktervolle mens is als een betonnen vloer, ondanks de barsten is het ten allen tijde betrouwbaar. Een eerlijkheid dat zichzelf overstijgt daar hij soms eerlijk dient te zijn ten koste van zichzelf.

3. Loyaliteit

Een karaktervolle persoon is ten allen tijde loyaal. Loyaal aan z’n waarden, aan z’n mensen of vrienden in z’n omgeving. Mensen zijn vergankelijk, en veranderlijk onderhevig aan gebeurtenissen. Door de emotionele beinvloedbaarheid van die veranderlijkheid worden er soms situaties gecreëerd waardoor vriendschappen op een helling staan. Een karaktervolle mens doorziet die omstandigheden en blijft volhouden in de vriendschap en de waarde voor wat het staat. De vriendschappen kunnen vergaan maar een karaktervolle mens behoudt de waarde van wat het geweest is en maakt niemand zwart of slecht…

4. Onbaatzuchtigheid

Een karaktervolle mens is, al het nodig is, onbaatzuchtig. Het denkt niet altijd ; en ik dan. Een karaktervolle mens durft waar het nodig is zichzef aan de kant te schuiven voor de waarde die hij of zij in geloofd. Het doet een extratje. Het werkt eens meer, eet eens minder of slaapt eens wat minder allen ten voordele van waar het in gelooft, voor staat, zich voor geëngageerd heeft of voor iemand die ze graag ziet.

5. Verantwoordelijkheid

Karaktervolle mensen nemen ten allen tijde verantwoordelijkheid voor hun eigen beslissingen. Karaktervolle mensen delen de verantwoordelijkheid en overwinning voor een hoger doel maar schuwen absoluut niet om zich te verantwoorden voor hun eigen fouten en mislukkingen. Karaktervolle mensen zijn introspectief en zijn eerlijk genoeg om de verantwoordelijkheid van hun eigen fuck-ups te erkennen en te aanvaarden…

6. Zelfbeheersing

Karaktervolle mensen zijn zelfbeheersd. Ze laten zich niet zomaar beïnvloeden door het leven om zomaar van beslissingen te veranderen die indruist tegen hun filsofie. Karaktervolle mensen zien er soms mensen uit die gevangen zijn in hun eigen beslissingen maar eigenlijk zijn het DE grote freedom masters. Want een karaktervolle mens zal ondanks de ongelimiteerde vrijheden in deze maatschappij, altijd kiezen voor de keus die hen onthoudt van alle andere “vrijheden”. En is dat niet de ultieme vrijheid?

Dit is wat karakter inhoudt mijn inziens. Je hoeft geen Martin Luther King te zijn noch een Mike Tyson om een mens met karakter te zijn. Karakter is een Chris Gardner die niet opgeeft en doorzet tegen alle situaties in. Karakter is iets wat je bent en wordt tegen alle verwachtingen in…

Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.