Wat is gaslighting, Wat gaslighting is en hoe je het herkent

Wat gaslighting is en hoe je het herkent

INDIVIDUALISME 

In dit “ego” gedreven tijdperk waarin we geforceerd worden in het individualisme alsof we als mens niet interdependent zijn, is gaslighting of ge-gaslight worden een veel en meer voorkomend fenomeen.

Oké, we zijn ergens wel individuele wezens en we hoeven wel introspectie te doen om een betere staat van bewustzijn te bekomen in dienst van de socio-culturele ontwikkeling van de wereld waarvan we deelmaken. Maar verder dan individueel getraumatiseerd worden geraken we niet. Dit mede dankzij de constante toevoer van de bewustzijn verlammende prikkels van deze informatie en hebzucht tijdperk. We worden aliens op onze eigen planeet maar hebben het nog niet door…
Gaslighting in ergste vorm begint al in de kinderjaren. Als men tijdens de opvoeding geen karakter opbouwende opvoeding krijgt, en men een minderwaardigheidsgevoel ingeprent wordt, heeft dat in de volwassenheid een sterkere weerklank.

 

GASLIGHTING = PSYCHOLOGISCHE MANIPULATIE

Het is een vorm van psychologische misbruik waarbij dat de persoon zodanig emotioneel gemanipuleerd wordt dat men begint te twijfelen aan het geheugen, kennis, waarneming tot zelfs persoonlijkheid.

Het is een term dat gebaseerd wordt op de  gelijknamige film van George Cukor uit 1944 waarin Ingrid Bergman door Charles Boyer systematisch psychisch gemanipuleerd wordt dmv en onder andere een gaslight waaraan steeds geprutst wordt en gedaan wordt alsof men van niets weet en beticht wordt van hallucinaties…
Waarschijnlijk heb je er op één punt van je leven ook mee te maken gehad of heb je er nog steeds mee te maken.

Meestal merken we het zelf niet omdat de persoon die de gaslighting toepast niet echt een frontale confrontatie opzoekt maar beetje bij beetje u persona ontmantelt en afbreekt..

Gaslighters kiezen hun slachtoffers voorzichtig uit. Ze beseffen dat ze het niet met iedereen kunnen doen, ze herkennen alfa karakters en zelfzekere mensen.

Hoe gaan ze te werk?

 • Ze hebben constant kritiek op je. Dit doen ze door je constant tegen te spreken.
 • Je werk is nooit goed genoeg.
 • Je denkwijze klopt niet.
 • Je levenswijze klopt niet.
 • Je hobby trekt op niets.
 • Je vergeet altijd alles.
 • Je ziet niet goed.
 • Je luistert niet goed.
 • Je bent sociaal gezien niet gekalibreerd.

Kortom jij zit altijd met een gespannen en zenuw noachtige mindset in de buurt van een gaslighter want alles wat jij voorstelt is niet interessant, verkeerd of wordt gebannaliseerd. En doordat je al gespannen loopt denk je automatisch al ; wat is of gaat er nu verkeerd zijn. Dus je bent eigenlijk al overgelaten aan de grillen van de gaslighter. Je bent in hun macht.

Dit alles wordt mooi ingepakt alsof ze heel hard met je inzitten en het voor je eigen bestwil is en wat het meest fucked up is aan heel de rimram is dat je het nog gelooft ook…

ONZEKERHEID DRIJFT EEN GASLIGHTER

Meestal zijn gaslighters hoe contradictief het ook klinkt zelf onzelfzelfzekere persona’s die hun eigen laten valideren op de kap van anderen om toch enig betekenis te geven aan hun zielige persoonlijkheid.

Ze kunnen macht uitoefenen op je omdat ze ergens een verbinding hebben met je gewild of ongewild. Meest voorkomende gaslighters zijn ; je baas, je partner, ouders, leraar, die populaire van op school, werk, vriendenkring.. Ja ze zijn overal. En geloof me vrij ze breken je beetje bij beetje af tot je, jezelf voortdurend in vraag stelt zelf bij de simpelste dingen in je eigen leven.

Maar ipv wakker te worden bij de alarmbellen gaan we nog meer ons best doen en nog meer van onszelf geven en dit met volle overtuiging om toch maar te tonen, al dan niet aan je jezelf dat je wel iets waard bent om dan alweer negatief beoordeeld te worden. Zoals je ziet is het een vicieuze circel waarin jij opgegeten wordt en waarin zij altijd honger hebben.. Eens je op bent, doen ze gewoon verder met iemand anders.

Herken je jezelf hierin? Dan is het mischien hoog tijd om met je situatie eens bij een psycholoog langs te gaan alvorens je nog “gekker” wordt. Of een vertrouwenspersoon aan te spreken en de situatie van buitenaf eens te beoordelen. Want meestal ben je al zodanig aangepakt dat je geen flauw idee meer hebt van wat er eigenlijk allemaal aan de hand is…

Vragen, bevindingen of opmerkingen? Just shoot. Persoonlijke vraag? bernard@wolfious.be

Aanbevolen boek:


1 gedachte over “Wat gaslighting is en hoe je het herkent”

 1. Beste,
  De tekst die ik mocht lezen is 99 % mijn verhaal en klinkt als muziek in mijn oren al is het met een drama gevoel erbij.
  Hieromtrent (uiteindelijk ) meer over te weten komen , vermoed ik, kan na ca. 40 a 50 jaar solaas en heling brengen . Heel graag verneem ik wat info, steun en raad van jou.
  Heden komen deze zaken in een extreem manifeste overwoekerende vorm voor en bezitten en bezetten mijn leven.
  Het uiten van Hulpeloosheid blijkt mijn enige troef.
  Eenmaal terug op spoor , keert het monster terug.

  Graag uw reactie,
  Met vriendelijke groeten
  Xavier

Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.