Mastery, Mastery – Robert Greene [BOEK REVIEW]

Mastery – Robert Greene [BOEK REVIEW]

Mastery, Mastery – Robert Greene [BOEK REVIEW]
Credit: Goodreads

Mastery

Mastery, Mastery – Robert Greene [BOEK REVIEW]

‘Mastery’ ontkracht de mythe van talent en laat je zien dat er bewezen stappen zijn die je kunt nemen om meesterschap te bereiken in een discipline naar keuze, door de paden van de beroemdste meesters uit de geschiedenis, zoals Einstein, Darwin en Da Vinci, te analyseren.

OVER ROBERT GREENE

De meeste mensen zullen Robert Greene kennen als de auteur van bestsellers zoals ‘The 48 Laws of Power‘, ‘The Art of Seduction‘, ‘The 33 Strategies of War‘ of ‘The Laws of Human Nature‘. Wat de meeste mensen niet weten, is wat Robert Greene deed voordat hij auteur werd.

Volgens zijn eigen inschatting moet hij 80 verschillende banen hebben gehad, van hotel-receptionist tot bouwvakker, voordat hij schrijver werd. Greene gebruikt een informatieve schrijfstijl en hij leert vaak principes terwijl hij de voorbeelden uit historische figuren gebruikt.

3 FASES VAN MEESTERSCHAP

Het boek ontkracht de mythe dat bepaalde mensen, zoals Michelangelo en Mozart, als meesters van het ambacht werden geboren. Meesterschap is altijd een product van jaren en jaren van hard werken, inspanning, continu leren en onderwijs. De volgens hem 3 fases van meesterschap zijn:

  • Fase 1:

Leerlingwezen. het stadium waarin je de regels en de nodige vaardigheden leert. Tijdens deze fase zul je opdagen, zwijgen en aantekeningen maken. Je zult volgen wat je mentoren religieus onderwijzen en er niet van afdwalen totdat je stadium 2 bereikt.

  • Fase 2:

Vervolgens komt de zogenaamde creatieve / actieve fase. Dit is wanneer je oefent wat je hebt geleerd tijdens je leertijd en extra verbindingen legt. Je krijgt het grotere geheel te zien en je ontwikkelt een unieke stijl, een manier om je vak als geen ander uit te voeren.

  • Fase 3:

Dan, nadat je je 10.000 uren, (een gouden regel volgens Greene), en jaren aan leren en oefenen hebt geïnvesteerd, bereik je de heilige graal van je vaardigheden … het meesterschap.

“Everyone holds his fortune in his own hands, like a sculptor the raw material he will fashion into a figure. But it’s the same with that type of artistic activity as with all others: We are merely born with the capability to do it. The skill to mold the material into what we want must be learned and attentively cultivated.”

Johann Wolfgang Von Goethe

6 HOOFTSTUKKEN IN HET KORT:

Elk hoofdstuk bevat veel casestudy’s, praktische strategieën om te volgen, en ook de gevallen waarin het proces niet werkte.

Al met al zorgt dit boek voor een boeiende lezing met talloze verhalen en mini-biografieën over het leven van mensen die op zichzelf je veel dingen leren.

1. Ontdek uw roeping: de taak van het leven

De eerste stap naar meesterschap is om te leren wie je bent, hoe je weer contact maakt met je innerlijke kracht, de kracht die je leidde naar activiteiten en dingen die passen bij jou genegenheden van je kindertijd. Terwijl we groeien worden deze genegenheden vervagen, meestal als we naar onze leeftijdgenoten en ouders gaan luisteren en worden afgeleid door de dagelijkse angsten. Door opnieuw contact te maken met die activiteiten, zullen we onze innerlijke roeping vinden en zal het naar ons carrièrepad leiden. Hier geeft hij een briljant voorbeeld van hoe Leonardo da Vinci zijn roeping vond en in de goede richting bewoog.

2. Onderwerp jezelf aan de realiteit: de ideale leerlingwezen

Na je formele opleiding ga je de meest kritische fase in je leven in, een tweede, praktische opleiding die bekend staat als ‘het leerlingwezen’. Telkens wanneer je van carrière verandert of nieuwe vaardigheden verwerft, kom je opnieuw in deze levensfase. Deze fase staat bekend als leertijd. Dit is de tijd waarin je jezelf de vaardigheden en disciplines eigen moet maken en onafhankelijk leren denken. Zodat je voorbereidt bent op nieuwe uitdagingen op weg naar het meesterschap.

“In this new age, those who follow a rigid, singular path in their youth often find themselves in a career dead end in their forties, or overwhelmed with boredom. The wide-ranging apprenticeship of your twenties will yield the opposite— expanding possibilities as you get older.” Robert Greene

3. Absorbeer de kracht van de meester: de dynamische mentor

In de korte tijd die je op aarde doorbrengt, is het niet mogelijk om alles zelf te leren. De mentor-protegé relatie is één van de meest efficiënte vormen van leren. De juiste mentoren weten hoe ze je kunnen uitdagen en waar ze je aandacht op kunnen richten, ze kunnen realistische feedback geven over wat je doet. Dit is op een prachtige manier aangetoond in de relatie tussen Michael Faraday en Humphry Davy.

To learn requires a sense of humility. We must admit that there are people out there who know our field much more deeply than we do. Their superiority is not a function of natural talent or privilege, but rather of time and experience.” Robert Greene

4. Mensen zien zoals ze zijn: sociale intelligentie

Manipulaties en weerstand door mensen kunnen vaak één van de grootste belemmeringen zijn om succes in het leven te bereiken. Benjamin Franklin stond in het begin van zijn carrière ook voor dezelfde kwestie en in dit hoofdstuk wordt verteld hoe hij dit heeft overwonnen.

5. Wek de dimensionale geest: de creatieve-actieve

Naarmate we meer vaardigheden opdoen en meer dingen leren, worden we vaak angstig over het gebruik van deze nieuw ontdekte kennis. Naarmate we meer leren, moeten we steeds moediger en zelfverzekerder worden over wat we weten en onze kennis uitbreiden naar verwante gebieden. Waardoor we nieuwe associaties vormen en meer gaan experimenteren, en dus steeds dimensioneler worden en openstaan ​​voor nieuwe ideeën.

6. Verbind het intuïtieve met het rationele: het meesterschap

Na een diepe onderdompeling in ons werkveld hebben we de neiging een soort intuïtief vermogen op te bouwen voor de verschillende aspecten ervan. Wanneer we dit vermogen toevoegen met de rationele processen, breiden we onze geest uit tot zijn uiterste grens en kunnen we het volledige potentieel van het proces verkennen.


Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.