Subtle art of not giving a fuck, The Subtle Art of Not Giving a Fuck [BOEK REVIEW]

The Subtle Art of Not Giving a Fuck [BOEK REVIEW]

Subtle art of not giving a fuck, The Subtle Art of Not Giving a Fuck [BOEK REVIEW]
Credit: Goodreads

The Subtle Art of Not Giving a Fuck

Subtle art of not giving a fuck, The Subtle Art of Not Giving a Fuck [BOEK REVIEW]

OVER MARK MANSON

Mark Manson (1984) is een professionele blogger, ondernemer en voormalig datingcoach. Sinds 2007 helpt hij mensen met hun emotionele en relatieproblemen. Hij is wereldberoemd geworden met het boek ‘Models: Attract Women Through Honesty‘ en heeft met duizenden mensen uit meer dan 30 verschillende landen gewerkt. Na “The Subtle Art of Not Giving a Fuck” heeft hij ook ‘Everything is Fucked: a Book About Hope‘ geschreven. Hij schrijft en werkt zijn blog regelmatig bij op www.markmanson.net.

ONREALISTISCHE POSITIEVE VERWACHTINGEN

Het boek bespreekt de aard van de moderne samenleving, de consistente problemen van mensen, en hoe ze ermee omgaan. Mark benadrukt het idee dat het oké is om toe te geven dat de wereld een waanzinnig gekke machine is die noch woede, noch sympathie heeft voor iemand. Grappige anekdotes, evenals historische voorbeelden, versterkt met veel scheldwoorden, stellen de lezers in staat om te reflecteren op hun eigen leven en relaties.

Het is een vulgaire en aangrijpende boek, dat deels meditatieve zelfhulp, en deels motiverende memoires is. Mark graaft in de problemen van onrealistische positieve verwachtingen die onze cultuur en andere zelfmeditatieve boeken hebben gestimuleerd op de denkwijze van de samenleving.

“Because here’s the thing that’s wrong with all of the “How to Be Happy” shit that’s been shared eight million times on Facebook in the past few years. Here’s what nobody realizes about all of this crap: The desire for more positive experience is itself a negative experience.”

Mark Manson

“CHOOSE YOUR FUCKS TO GIVE WISELY”

Mark suggereert dat onze dromen, de verhalen die we onszelf vertellen en anderen afdwingen dat we ernaar moeten streven, te veel gefixeerd zijn op wat we missen, en alleen maar staan om ons eraan te herinneren wat we niet zijn. ‘Ze’ vertellen ons dat we meer nodig hebben in ons leven om echt gelukkig te zijn.

In essentie stelt Mark dat de maatschappij ons aanmoedigt om alles te geven, waarschijnlijk alleen omdat het goed is voor het bedrijfsleven. De thesis van Mark in ‘The Sublte Art of Not Giving a Fuck’ is om te voorkomen dat je altijd om alles geeft, omdat het slecht is voor je mentale gezondheid.

Be perfect and amazing and crap out 12-karot gold nuggets before breakfast each morning, while kissing your selfie-ready spouse and two-and-a-half kids goodbye. Then fly your helicopter to your wonderfully fulfilling job where you spend your days doing incredibly meaningful work that’s likely to save the planet one day.”

Mark Manson

A LA STOIC

‘The Subtle Art of Not Giving a Fuck’ neemt de positieve psychologische rage weg om je in plaats daarvan een stoïcijnse, no-nonsense benadering te geven om een leven te leiden dat misschien niet altijd rozengeur en maneschijn zal zijn, maar zinvol en alleen gecentreerd rond wat voor jou belangrijk en onder jou controle is.

Mark schijnt een zeer Stoïcijnse kerel te zijn, dit merk je aan zijn schrijven en advies. Een veelgebruikt idee in het stoïcisme is om alleen te focussen op de dingen die je kunt controleren. Dit is heel eenvoudig om te begrijpen en te implementeren als het gaat om uw acties, maar het kan ook worden toegepast op meer ontastbare aspecten van uw leven.

“Buy more, own more, make more, fuck more, be more. The key to a good life is not giving a fuck about more, its giving a fuck about less. Giving a fuck about what is true and immediate and important.”

Mark Manson

WAARDEN ONDER JOUW CONTROLE

Neem bijvoorbeeld je waarden. Ik weet dat het moeilijk is ze in woorden uit te drukken, maar als je jezelf probeert te beschrijven in bijvoorbeeld drie bijvoeglijke naamwoorden, heb je al een goed idee van welke waarden je leven het meest bepalen. Stel dat u de woorden eerlijk, punctueel en populair hebt gekozen. Hier maakt Mark een interessante opmerking: “kies alleen voor waarden die u kunt beheren”. Waarden waarover je geen controle hebt, zijn slecht, omdat ze een constante bron van onnodig lijden in je leven zullen zijn.

Als we kijken naar de drie die we zojuist hebben genoemd, is eerlijkheid 100% in jouw macht. Alleen jij weet hoe eerlijk je bent, maar niemand anders hoeft dat te doen. Stiptheid is gedeeltelijk onder uw controle. Als u altijd met voldoende buffertijd vertrekt, kunt u de meeste potentiële obstakels compenseren. Populariteit is echter volledig buiten uw bereik. Natuurlijk kun je aardig en vriendelijk zijn voor iedereen, maar je hebt geen controle over de mening van andere mensen. Sommigen zullen je altijd haten, wat je ook doet.

Daarom is populariteit niet de beste waarde om op te focussen en kun je proberen het te vervangen door een meer beheersbare, zoals vriendelijkheid.

Voorbeelden van gunstige stoicijnse waarden:

  • Verantwoordelijkheid nemen voor alles wat zich in je leven voordoet
  • Je eigen onwetendheid erkennen en constant je eigen overtuigingen in twijfel trekken
  • De bereidheid om je eigen fouten te ontdekken om die te verbeteren
  • Het vermogen om ‘nee‘ te zeggen en te krijgen, waardoor duidelijk gedefinieerd wordt wat je wel en niet wilt in het leven
  • Completeren op je eigen sterfelijkheid

THE FEEDBACK LOOP FROM HELL

Volgens de auteur is de ‘feedback loop from hell’ een borderline-epidemie geworden, waardoor velen van ons overdreven gestrest, overdreven neurotisch zijn en zelfhaat hebben. We worden boos op het kleinste van het kleinste ding en maken ons dan zorgen over een kort humeur. Dan horen we vaak mensen zeggen ‘je maakt je te veel zorgen’. En de cyclus gaat zo verder.

You’re so worried about doing the right thing all the time that you become worried about how much you’re worrying. Or you feel guilty for every mistake you make that you begin to feel guilty about how guilty you’re feeling. Or you get sad and alone so often that it makes you feel even more sad and alone just thinking about it. Welcome to The Feedback Loop from Hell. Chances are you’ve engaged in it more than a few times. Maybe you are engaging in it right now

Mark Manson

Hoe meer je achter iets aan gaat, des te meer je het tegenovergestelde resultaat krijgt of voel je je slechter af dan voorheen. Dit is enigszins tegenstrijdig met wat ons ons hele leven is verteld. Het grootste deel van ons leven is ons verteld dat hoe harder we werken en hoe meer moeite we doen, hoe beter we af zijn. Maar Mark bespreekt hoe dit waar is voor ondergeschikte taken, maar niet voor acties die psychologisch zijn, zoals onze geestelijke gezondheid en onze relaties. Deze theorie kan je vergelijken met de “backwards law” waarover Mark ook citeert in zijn boek.

BACKWARDS LAW

Wat interessant is aan de ‘backwards law’ (ook ‘law of reversed effort’), is dat deze om een reden “achteruit” wordt genoemd: geen fuck geven werkt omgekeerd. Als het nastreven van het positieve een negatief is, genereert het nastreven van het negatieve het positieve. De pijn die u nastreeft in de sportschool resulteert in een betere algemene gezondheid en energie. De ‘backwards law’ is reeds meerdere keren besproken door twee invloedrijke filosofische schrijvers, Aldous Huxley en Alan Watts, en kent zijn oorsprong uit het Zen-Boeddhisme.

De mislukkingen in het bedrijfsleven leiden tot een beter begrip van wat nodig is om succesvol te zijn. Openstaan ​​met je onzekerheden maakt je paradoxaal genoeg meer zelfverzekerd en charismatisch ten opzichte van anderen. De pijn van eerlijke confrontaties wekt het grootste vertrouwen en respect in uw relaties. Door je angsten en zorgen te lijden, kun je moed en doorzettingsvermogen opbouwen.

“The harder we try with the conscious will to do something, the less we shall succeed. Proficiency and the results of proficiency come only to those who have learned the paradoxical art of doing and not doing, or combining relaxation with activity, of letting go as a person in order that the immanent and transcendent unknown quantity may take hold. We cannot make ourselves understand; the most we can do is to foster a state of mind, in which understanding may come to us”

Aldous Huxley

Of simpeler verwoord:

“Muddy water is best cleared by leaving it alone”

Alan Watts

Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.