Afwijzingen, Hoe omgaan met keiharde afwijzingen

Hoe omgaan met keiharde afwijzingen

DE KRACHT VAN PERCEPTIE EN OVERTUIGINGEN

Door de jaren heen ben ik me gaan realiseren dat wat ons drijft geen logica of ‘realiteit’ is, maar hoe we denken en voelen over dingen. Zelfs wat er recht voor onze ogen ligt, wordt geïnterpreteerd volgens onze overtuigingen over onszelf en de perceptie die we hebben over de wereld.

Als je erover nadenkt, verandert er niets wanneer je wordt afgewezen. Bijvoorbeeld, afgewezen worden voor een date. Voordat je die persoon om een date vroeg had je geen date, en nadat je ‘afgewezen’ bent, heb je nog steeds geen date. Hetzelfde geld bij werkgerelateerde afwijzingen.

AFWIJZINGEN VS ZELFBEELD

Eén van de dingen die het omgaan met afwijzingen bemoeilijkt is schijnbaar de essentiële link tussen een afwijzing en ons zelfbeeld. Met andere woorden, wanneer we ons afgewezen voelen, laten we toe dat dit een negatieve invloed heeft op hoe we onszelf zien.

We worden opgevoed volgens de regels van anderen, thuis, op school en op het werk. Dagelijks worden we aangemoedigd om ons aan te passen en te doen wat ons vertelt wordt, en dat betekent veel aandacht schenken aan wat anderen denken. We worden bewust en onbewust beperkt om onze eigen overtuigingen of een sterk gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Dus wanneer je wordt afgewezen, is het gemakkelijk om te zien hoe het je onzekerder maakt, en in het ergste geval, angstvallig wordt om het te ervaren.

AFWIJZINGEN 10.000 BC

Angst om afgewezen te worden komt eigenlijk voort uit de angst voor de dood. Honderden jaren van sociologische en psychologische vooruitgang, heeft honderdduizenden jaren van gedragsmatige aard en de overlevingsdrang van de mens niet veranderd. We zijn zodanig snel geëvolueerd dat onze ‘primitieve brein’ niet heeft kunnen bijbenen.

Mensen hebben altijd in stammen geleefd. Door afgewezen en uit de groep gesmeten worden zou een eenzame mens waarschijnlijk opgegeten worden door een sabeltandtijger, of uitgehongerd zijn in de wildernis. En zelfs als hij het overleefde, was er geen manier om zich voort te planten. Mensen zijn niet de grootste, snelste of meest woeste wezens, mensen overleefden door hun verstand en hun vermogen om samen te werken. Degenen die goed samenwerkten, anderen in hun groep hielpen, overleefden waarschijnlijk en gaven eigenschappen door die bijdroegen aan sociaal gedrag.

Dankzij honderdduizenden jaren van natuurlijke selectie zijn afwijzingen nog steeds pijnlijk, maar niet zo echt zoals toen. Al wordt je duizenden keren afgewezen zal je nog steeds niet doodgeknuppeld worden of opgegeten door een wild beest. Zelfs moest moest je een arm en een been missen, zal er voor de rest van je leven voor je gezorgd worden, en sterf je hoogstwaarschijnlijk aan ouderdom.

LEVEN OP JE EIGEN VOORWAARDEN = FREQUENT AFGEWEZEN WORDEN

Voorkomen of minimaliseren van afwijzingen zullen je beperken in het bereiken van je ware potentieel, doordat je niet blootgesteld wordt aan de ervaringen ervan. Denk ook aan al de opportuniteiten die je naast je zou laten liggen: leuke dates, nieuwe interessante vrienden, een lucratieve deal, jou passie, enz… Laat angst voor afwijzingen jou leven niet leiden, angst is iets dat in jou zit, en dingen die in je zitten, heb je controle over. Die kan je uitwerpen door simpelweg je perceptie te veranderen.

If you are pained by any external thing, it is not this thing that disturbs you, but your own judgment about it. And it is in your power to wipe out this judgment now.

Marcus Aurelius Meditations

REFRAME DE AFWIJZING

Reframen‘ is een goede techniek om tot inzicht te komen dat je gedachten zijn waardoor je lijdt na een afwijzing, en niet de situatie zelf. Het is niet de afwijzing die pijn doet, wat pijn doet zijn de overtuigingen die we er omheen hebben en de verhalen die we onszelf vertellen.

10 INZICHTEN EN ‘REFRAMES’ OM AFWIJZINGEN AF TE BUIGEN

  • Een afwijzing is beter dan spijt. Het is beter om de lat hoog te leggen en afgewezen te worden, dan het laag te leggen en erin te slagen. Realiseer hoe mensen jou soms een plezier doen door je af te wijzen. Vraag jezelf steeds af, “hoe gemakkelijk omkeerbaar is deze situatie” nog voor je probeert erin te slagen. Denk aan een verkeerde romantische relatie, of een saaie job die je aangenomen hebt.

“The great danger for most of us lies not in us setting our aim too high and falling short, but in setting our aim too low and achieving our mark”

Michaelangelo
  • Hecht je niet aan de uitkomst van wat je wilt bereiken. Hecht je eerder aan de waarde van de actie die je onderneemt voor elke opportuniteit die je pad kruist. Dit op sociaal en relationeel gebied of in het bedrijfsleven.
  • Denk als een winnaar. Winnaars verliezen meer dan verliezers omdat winnaars blijven verliezen totdat ze winnen. Frequent falen is teken dat je vooruitgang streeft, aan het groeien bent en niets je kan stoppen.
  • Wat veranderd er eigenlijk na een afwijzing? Niets, behalve dat onze hersenen er veel aan doen. Een afwijzing is niet echt. Het is niet de afwijzing zelf die pijn doet, het is wat we denken en zeggen over die afwijzing die ons pijn doet. Je bent dezelfde persoon, na 1 of 100 afwijzingen.
  • Geef je macht niet weg. Wanneer we ons toestaan om ons afgewezen te voelen, hebben we al onze macht aan de ander gegeven. Niemand kan je het gevoel geven van een afgewezen te worden zonder jou toestemming.
  • Afwijzing is gewoon de vraagprijs voor een rijker leven. Aangezien je op deze website belandt bent, betekent het dat je meer wilt halen uit het leven. Dus, hoewel je teleurstelling voelt na een afwijzing, is er iets veel ergers: niet geprobeerd hebben. Als je niet schiet, raak je nooit.

“Only those who dare to fail greatly, can ever achieve greatly.”

Robert F. Kennedy
  • Neem het niet persoonlijk, een afwijzing heeft eigenlijk niets te maken met jou. Het draait allemaal om de andere persoon. Jij of wat je aan te bieden hebt past, op dat moment, niet waar de ander naar op zoek is.
  • Nee” betekent niet noodzakelijk “Nee voor altijd“. Een “Nee” kan onder bepaalde omstandigheden een “Ja” worden. Concentreer op wat onder jou controle valt om die omstandigheden te creëren. Verbreek de connectie tussen afwijzing en een gedeukte eigenwaarde.
  • Neem geen genoegen met minder. Blijf proberen totdat je de mensen vindt die echt van je houden, of de passie in de dingen die je doet.
  • Het leven is geen romantische komedie, het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Pas regelmatig “negatieve visualisatie” toe, want je ZAL onnoemelijke keren op je bek gaan in het leven.

AFWIJZINGEN ONTVANGEN ALS EEN BAAS

Als laatste wil ik eraan toevoegen dat het belangrijk is om afwijzingen steeds te ontvangen als een baas. Probeer op het moment zelf niks te bewijzen, bevestig gerust je teleurstelling en ga verder. Afgewezen door een man/vrouw? Glimlach en zeg iets als, “Neem het aan als een compliment, wens je nog een fijne dag“. Afwijzing in het bedrijfsleven? Antwoordt iets als “Bedankt om het te laten weten, uiteraard had ik liever een ‘ja’ gehad.”

Afwijzingen zijn als piranha’s, als je stopt of je te lang bezighoudt met één, zal de rest jou ook pakken. Stevent je af op je einddoel, verlos je van negatieve percepties en stop niet!


Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.