negatieve visualisatie, De kracht van “negatieve visualisatie”

De kracht van “negatieve visualisatie”

WAT IS NEGATIEVE VISUALISATIE

Negatieve visualisatie is een psychologische techniek ontwikkeld door de oude Grieken en Romeinen om meer appreciatie te tonen voor wat je al hebt en er dankbaar voor te zijn. Het helpt ook om niet overrompeld te worden door onverwachte gebeurtenissen, conflicten met mensen of andere vervelende situaties.

Hoewel meeste persoonlijke prestaties beginnen met een blijvend vertrouwen dat we ze kunnen en zullen bereiken, lees: positief denken, zal echter het realiseren van je doelen niet leiden tot een blijvende voldoening. Dat komt omdat menselijke behoeften onverzadigbaar zijn. Dat noemt de “hidonic treadmill”, vertaald hidonische loopband. Meer hierover later.

SCHOOL VAN DE STOICIJNEN

‘Misfortune weighs most heavily on those who expect nothing but good fortune’

Seneca

Seneca was een Romeinse schrijver, staatsman en een stoïcijnse filosoof die 2000j geleden leefde. Een stoïcijn is iemand die de filosofie van stoïcisme beoefend en zo goed mogelijk ernaar leeft en handelt. Dit om zoveel mogelijk morele uitmuntendheid, kalmte en rust te ervaren en op die manier een kwalitatief leven te leiden. Daarom lijkt stoïcisme niet op de hedendaagse filosofieën waar men vooral discuteert over theoretische concepten. Stoïcisme is een filosofie van het leven, pragmatisch en toepasbaar in alle facetten van het leven. Hierdoor zijn de ideeën en technieken van de stoïcijnen de dag van vandaag nog steeds populair.

negatieve visualisatie, De kracht van “negatieve visualisatie”

HOE JE NEGATIEVE VISUALISATIE TOEPAST

Het toepassen ervan is eigenlijk zo gemakkelijk als je voorstellen dat je alles, wat je op dit moment hebt, en vanzelfsprekend vindt, kwijt kan zijn. Dat kunnen grote dingen zijn zoals, je baan, huis, partner, gezondheid enz. Maar ook kleinere, zoals je auto, fiets, kleren, bed, favoriete koffiemok, een kaarshouder, whatever…Je doet dit door er niet alleen aan te denken, maar door rationeel een bepaalde negatieve situatie in te leven. Als het helpt, doe je ogen dicht.

De bedoeling is dat je jezelf mentaal bewapend voor alles dat je leven negatief kan en zal beïnvloeden, want ja, niet alles in het leven is rozengeur en maneschijn. Ook al ben jijzelf heel voorzichtig en calculeer je nauwkeurig elke stap die je onderneemt, zijn er zoveel dingen die je niet onder controle hebt. De wereld draait rond en wij draaien mee met al haar glorie, goede mensen, slechte mensen, regenboog schijtende unicorns en echte schijt erin, welke kant het ook maar wilt. Je zal tegenslagen ervaren in het leven, en door frequent negatieve visualisatie toe te passen zal je hierdoor minder overrompeld worden.

“Nothing happens to the wise man against his expectation,”

Seneca

Denk aan je partner die heel ziek wordt en alle dagen intensieve zorg nodig heeft. Of dat je huis onbewoonbaar is omwille van één of ander onheil. Of dat je zelf heel ziek wordt en hierdoor ook je baan kwijt geraakt. De impact van bovengenoemde gebeurtenissen op je leven zal zonder twijfel heel groot zijn, maar we staan er nooit bij stil dat het effectief ons kan treffen. Er zijn miljoenen mensen die deze tegenslagen op dit moment beleven, wat maakt dat jij hiervan uitgesloten bent?

negatieve visualisatie, De kracht van “negatieve visualisatie”

BELEEF HET

Andere dingen kan je zelfs beleven in plaats van je in te beelden. Zoals voor een week je wagen of fiets thuis te laten en je enkel te voet of met het openbaar vervoer te verplaatsen. Of zonder jas naar buiten te gaan tijdens de koudere periodes. Vasten voor 3 dagen waarbij je enkel koffie en water drinkt. Of een paar dagen op de grond slapen op een dunne matras of deken. Misschien klikt dit te gek en masochistisch voor je, maar het is de harde realiteit. Er zijn een onnoemlijk aantal mensen die dit nu ervaren en ervaart hebben op onze planeet, en die het jaren lang hebben moeten doorstaan.

HIDONIC TREADMILL

Hidonische loopband is een theorie die de genegenheid van een persoon beschrijft, die op een relatief stabiel niveau van geluk blijft, ondanks grote positieve veranderingen in levensonderhoud en levensdoelen. Bijvoorbeeld als iemand meer geld verdient of bepaalde levensdoelen bereikt, stijgen hun verwachtingen en verlangens in dezelfde verhouding als zijn prestaties, wat resulteert in geen blijvende winst in geluk. Deze stelling wordt ook hedonic adaptation genoemd.

Dit is ook van toepassing bij nieuwe dingen die je koopt. Een nieuwe auto die je na een paar maanden niet meer zo speciaal vindt omdat je verschillende andere ziet op straat. Of een nieuwe tv die twee maten groter is dan je oude, in mijn geval was het gevoel; “naar een grotere tv kijken” al weg na 1 week. Of een update aan je interieur zoals een nieuwe vloer van hoogwaardig natuursteen. Het kan ook zijn dat je andere mensen wilt imponeren, maar dat is een ander verhaal natuurlijk. Die gedachte is nog zieker en doet me denken aan één van mijn favoriete films, namelijk “Fight Club”.

“We buy things we don’t need with money we don’t have to impress people we don’t like”

Edward Norton

DE LOTTOWINNAAR

Mensen die de loterij winnen hebben de neiging terug te keren naar ongeveer hun oorspronkelijke niveau van geluk nadat de nieuwigheid van de winst versleten is. (Sommigen worden zelfs minder gelukkig vanwege veranderingen in relaties die kunnen optreden.) Natuurlijk is er een eerste toevloed van vreugde, maar na ongeveer een jaar ervaren mensen in hun dagelijkse leven hetzelfde algemene gevoel van geluk.

Door frequent negatieve visualisatie toe te passen zal je minder vatbaar zijn voor de effecten van de hidonische loopband.

PREMEDITATIO MALORUM

Wat ik mezelf elke dag vertel voor ik de deur uitga terwijl de gloed van de ochtendstond op mijn gezicht weerkaatst, is: vandaag zal ik een ontmoeting hebben met bemoeizuchtige, ondankbare, onbeschaamde, egocentrische en kwaadwillige mensen, te wijten aan de onwetendheid van het verschil tussen wat goed en slecht is.

Dit is eigenlijk dezelfde “premeditatie” die de Romeinse keizer, de machtigste man van zijn tijd en een stoicijn, Marcus Aurelius, elke dag deed en 2000j geleden in zijn dagboek heeft opgenomen. Het is een beschermingsmechanisme voor mezelf, om door de dag heen niet van stuk te geraken door gebeurtenissen en het gedrag van anderen die niet niet onder mijn controle zijn. Het is als een innerlijke vesting om elke shit die naar mij geworpen wordt op te vangen, zodat het geen invloed heeft op mijn gemoedstoestand. Ook al begint mijn dag goed en heb ik het naar mijn zin, weet ik, en verwacht ik, dat het in de aard van een mens zit om “slecht” te zijn.

WAT MAAKT IEMAND SLECHT?

Wat maakt een mens “slecht”? Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen gedrag en intentie. Een gedrag kan slecht zijn, maar de intentie of bedoeling is steeds positief van aard. Mogelijk lijkt de manier om zichzelf te uiten niet de beste, maar men doet dit om te overleven, zich te beschermen, plezier te hebben of pijn te vermijden. Slecht en ongewenst gedrag zorgt er niet altijd voor dat iemand een slecht mens is. Het is alsof de keizer hier heel bewust van was en schreef over de “onwetenheid” van een mens. Gedrag is iets dat je “hebt”, niet dat je “bent” en wat je hebt kan je aanpassen of veranderen.

“You have power over your mind, not outside events. Realize this, and you will find strength.”

Marcus Aurelius

Als je deze artikel interessant vond, en jezelf meer wilt verdiepen in de stoicijnse filosofie, raad ik je aan om te beginnen met onderstaande boeken.


Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.