fasting dieet, Het Fasting Dieet, to fast or not to fast

Het Fasting Dieet, to fast or not to fast

MANIFESTO

Laten we het volgende eerst even verduidelijken: Ik ben geen Superman, Batman, He-man of enige andere held met genetische of magische krachten. Er komen geen bliksemschichten uit mijn ogen en mijn scheten zijn ook maar scheten. Ik ben de average Joe, Ahmet, Peter, Steve die je ’s nachts na een nacht stappen met Ivan Smirrnoff en Jack Daniels tegenkomt in je lokale snackbar en die dan de schaamteloosheid heeft om een Cola Zero te vragen en zich stort op zijn kip kebab zonder mayo uit schrik voor zijn “lijn” en zijn “spierende sport” (dubbelzinnig 😉 ) Nothing much about me. Er zijn een miljoen dingen mis met mij. Dingen die mij tot drie verslavingen, ontelbare zenuwinzinkingen en problemen gedreven hebben. Problemen die ik gelukkig genoeg door een nóg grotere verslaving heb kunnen oplossen; Self-development.

DE VERDRAAIDE WAARHEID

Jarenlang zoek ik al met vallen en opstaan naar de waarheid om optimaal te kunnen functioneren en mezelf veilig en doorgrond te voelen in mijn eigen vel. Gecentreerd en evenwichtig. Een waarheid die spijtig genoeg moeilijk te vinden is in onze maatschappij. Een waarheid voorbij de beweringen, gevestigde orde en waarden en normen die ons met de paplepel meegegeven wordt door de heersende kapitalistische systeem. Sinds onze voorouders de eerste sapiens overschakelden van de “jager/verzamelaar” levenswijze naar de landbouwers, die dan na honderden eeuwen uitgemond is in de industriële revolutie, zijn we onze feeling met de omgeving, maar bovenal, met onszelf verloren. We leven als kuddedieren volgens een bepaalde code zonder eigenlijk veel vragen te stellen en zeker niet bewust te zijn van wie IK is, what the f*** IK voorstelt, nodig heeft en functioneert.

KEN JE VERLEDEN

Wie zijn verleden niet goed kent, kan zijn toekomst moeilijk inschatten.  Plato, Rumi, Mohammed, Aristotle, Yeshua, Ghandi, Mozes, Socrates, Zoroaster, Martin Luther King, Boeddha om enkelen maar te noemen, leefden allen in verschillende tijdperken en hadden allemaal verschillende leefwerelden. Ze hadden echter wel twee duidelijke gemeenschappelijke overeenkomsten:

 1.  Ze speelden allemaal een belangrijke rol in onze geschiedenis, die tot heden nog steeds voelbaar en volgbaar is.
 2. Ze onthielden zich regelmatig voor specifieke periodes van voedsel. Dit deden ze elk voor persoonlijke redenen. Spiritueel, mentaal of fysisch. En alhoewel ze het elk met verschillende intenties deden, is het een geheel die niet los van elkaar te denken is. Het is zoals het mechanisme van een horloge; elk tandwiel is onlosmakelijk verbonden met elkaar.

EVENWICHT

Een gezonde geest in een gezonde lichaam. Het verschil zit er enkel in, dat ondanks we elk gelijkaardig zijn de één meer voeling heeft met het één dan met het ander. Deze op één lijn zetten is wat ze dan ook noemen; gecentreerd en evenwichtig zijn met jezelf en je omgeving.

Hoe doe je dat dan, dat evenwichtig zijn? Moet je een sportyuppie zijn die gym ademt of een puurder dan puur eten a la Naessens? Of een hedendaagse Boeddha worden en dagenlang mediteren onder een boom in je lokale doggy park om dan het licht te zien? Misschien je maandelijkse inkomen resoluut doorsluizen aan een therapeut en medicatie? Of geheel a la wijlen Bob Marley godganse dagen met een joint in je mond rondlopen op een paddo dieet? Goh, eigenlijk kan je het allemaal eens uitproberen als je anders toch niets te doen hebt en gezegend bent met het eeuwige leven en tevens ook de bankrekening bezit van Bill Gates.

En wat als ik je zeg dat er een shortcut is?

Een reboot, een bio-hack, een kickstart up your ass….Vasten.

BIO HACK YOURSELF

Intermitten fasting, juice fasting, en extended fasting zijn in een notendop de verschillende vormen van vasten waarbij het eigenlijk draait om dezelfde principe; je onthoudt jezelf voor bepaalde uren, dagen, weken en in sommige gevallen maanden van voeding en of drinken.

“Ben je nu helemaal gek geworden?! Niet eten en niet drinken?! Dat is onmogelijk! Ongezond! Daar sterf je van!”

Wel…euhm…eigenlijk…NEEN, je leeft daar van op. Je wordt er gezonder door…! Ga terug zitten als je ondertussen van je stoel gedonderd bent en laat het me je als ervaringsdeskundige uitleggen zonder je te vervelen met ingewikkelde wetenschappelijke termen.

ONS COMPLEXE UNIVERSUM AKA HET MENSELIJK LICHAAM

Ons complexe lichaam heeft twee brandstoffen zouden we kunnen zeggen; vetten(diesel) en glucose (benzine) en twee staten; staat van gevoed zijn (fed state) staat van vasten (fast state). In ons huidig maatschappij met drie maaltijden en tussendoortjes zitten we meestal in de fed state en draaien we meer (lees bijna altijd) op benzine. Glucose zit in koolhydraten en zijn snel en makkelijk af te breken door het lichaam om dan als energie gebruikt te worden. Maar zoals benzine is het sneller opgebrand waardoor we veel te regelmatig honger krijgen. Vetten daarentegen hebben we genoeg van. We doen er langer mee en hebben er minder van nodig waardoor we ook minder vaak honger krijgen.

fasting dieet, Het Fasting Dieet, to fast or not to fast

TO FAST OR NOT FAST?

Voordelen:

Wat gebeurt er nu in het lichaam als we stoppen met eten? Een heleboel dingen. Door de te korte bevoorrading van energie door glucose wordt ons lichaam verplicht om de benodigde energie voor te functioneren elders te zoeken = enter vet/opgeslagen eigen vet. En juist deze verandering van brandstofverbruik heeft enorm veel voordelen voor onze gezondheid, fysisch en mentaal.

 • Je vermagert erdoor zonder spiermassa kwijt te raken. Geen spiermassa kwijt??!! Hoe kan dat nu?!
 • Omdat je groeihormoonpeil omhoog schiet zodat je spierafname nihil blijft. Zoals ik zei is onze lichaam heel complex en geprogrammeerd om te overleven. Bij het niet ontvangen van voedsel zal het alles wat nodig is om voedsel te vinden zoals spieren, bewaren en in opperste paraatheid houden. Het is ook niet logisch want als je opgeslagen vet brandhout is in je schuur en je spieren je meubelen, zou het net zijn alsof je je meubelen zou opbranden om je haard aan te steken.
 • Je wordt er mentaal alerter, slimmer en gelukkig door. Dit door de verandering van je hormoonhuishouding. Dopamine, serotonine en adrenaline pijl gaan omhoog. De ketonen lichamen die zich vormen door het afbreken van vet zorgen tevens ook voor hersenplasticiteit. Want ketonen zijn DE BRAINFOOD bij uitstek
 • Je geraakt in een staat van autophagy wat in mensentaal betekent dat je lichaam overschakelt naar een herstel functie ipv groeifunctie (homeostase)
 • Je bloeddruk gaat omlaag
 • Je wordt terug insuline gevoelig wat resulteert in meer verzadiging voor langere tijd

“Nadelen”:

Er zijn een resem gezondheidsvoordelen verbonden aan fasting die wetenschappelijk al meerdere malen bewezen zijn maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan verbonden die, wel eigenlijk niet zo nadelig zijn…

 • Tijdens het vasten kom je vaak jezelf en je eetverslaving tegen. Dit in de vorm van een zogezegd hongergevoel wat eigenlijk niet zo is. Het is meer je gemakzuchtige reptielbrein die o zo graag op zijn gemak is en liefst overleeft zonder al te veel inspanning en “problemen”
 • Geloof het of niet maar in je opgeslagen vet en defecte cellen huizen ook je demonen bij wijze van spreken. Hoe langer je into je fast zit hoe meer introspectie je creëert. Dit resulteert in nogmaals jezelf tegen te komen in de volledige naakte waarheid. En dit kan heel hard aankomen.
 • Je leert en voelt hoe zielig verslaafd je eigenlijk bent aan de gevestigde orde met al zijn zogeheten normale levensstijl. Bv; Wanneer heb je nog eens met je vrienden afgesproken zonder er drank en eten aan te pas kwam? Een sociaal gebeuren wordt automatisch gelinkt aan een biologische behoefte waardoor het normaal lijkt om telkens een drankje of een etentje te consumeren. En net dit heeft ons, de homosapiens doen overleven op alle andere mensachtigen ; ons capaciteit om te verzinnen…

Zolang je geen echte ernstige gezondheidsproblemen hebt zijn er eigenlijk geen nadelen verbonden aan het vasten. Men spreekt zelfs over wetenschappelijk bewijs waarbij diabetes type 1 patiënten verholpen zijn van hun klachten.. De enigste noemenswaardige nadeel is dat je geconfronteerd wordt met wie je bent en wat er eigenlijk the F*CK allemaal aan de hand is in je en rondom je. Je moet gewoon de cohones hebben om jezelf te confronteren en bereid zijn om de waarheid te aanvaarden ook al doen en beweren miljarden mensen het anders.

MIJN ERVARING

Na een 7 en een 8 dagen extended fast en verschillende 3 tot 4 dagen fasts heb ik het volgende geleerd. We hebben zoveel voedsel niet nodig. We zijn aangeleerd gekregen dat we 2 tot 3 maaltijden per dag moeten consumeren om “gezond” te zijn en dit is bullshit. We voelen ons ongemakkelijk als we maar 1 maaltijd per dag of zelfs per paar dagen zouden moeten eten omdat we meer afhankelijk geworden zijn van de maag serotonine ipv de hersen serotonine. Huh?? War zeg jij nu? Maag serotonine?? Ja hoor, de maag en verteringsstelsel wordt het tweede brein genoemd…go check it out.. Ik ben bij mijn laatste extended fast van 7 dagen keihard geconfronteerd geweest met mezelf en dit op een dieper psychologisch vlak. Ik heb mezelf gezien, herkend en erkend en dit heeft me mezelf dan weer doen accepteren zoals ik ben en dat het gewoon ok is wie ik ben…en dit heeft me meer geluk en rust opgebracht dan alles wat ik tot voorheen al geprobeerd had.

fasting dieet, Het Fasting Dieet, to fast or not to fast

HOE BEGIN JE ER AAN?

Allereerst moet je bereid zijn om de uitdaging hoe hard het ook gaat worden aan te gaan en niet op te geven. Technisch gezien zou ik aanraden om het op een langer termijn te bekijken. Begin eerst met een weekje je suiker inname zoals koeken, snoepen etc. te stoppen. Doe dan verder met he koolhydraat inname te beperken. Pas na de derde week zou ik aanraden om er ofwel ineens aan te beginnen (Superman-shit) met een vooraf opgelegde periode in gedachte. Of je kan ook opteren om geleidelijk aan op te bouwen door te beginnen met 24uof 48u fasts en zo bouw je op.

fasting dieet, Het Fasting Dieet, to fast or not to fast

WARNING:

Het lichamelijke is de “easy” part. Het mentale is waar je te weten komt of je kaf bent of koren…

Vragen, opmerkingen of eigen ervaringen omtrent extended fasting? Laat een reactie achter. Heb je een persoonlijke vraag? Stuur een mailtje naar bernard@wolfious.be.

Aanbevolen boek:

Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.