voordelen van meditatie, 7 mentale voordelen van meditatie

7 mentale voordelen van meditatie

MEDITEREN: SHORTCUT TO AWSOMENESS

Mediteren is de eenvoudigste manier om positieve gevoelens in je op te wekken. Je zal meer controle hebben over je gevoelens en onderbewustzijn dan grofweg 99% van de bevolking, want niemand die het doet. In onze westerse geïndustrialiseerde samenleving gaan de meeste mensen ervan uit dat mediteren iets is voor hipters, boeddhisten of senioren. Kijk, het lijkt misschien leuker om op een rots te zitten met uitzicht op een overdreven mooi landschap of aan yoga te doen zoals meditatie vaak voorgesteld wordt op TV of internet, maar het hoeft niet. Er is hier eigenlijk niks glamoureus of hip aan vind ik. 99% van de tijd staar ik gewoon naar de blanke muur van mijn woonkamer of naar het plafond van mijn slaapkamer. Wil je vandaag starten met meditatie? Check “De meest laagdrempelige gids om te starten met meditatie“.

HOE LANG MEDITEREN

De meeste voordelen van meditatie zijn snel voelbaar, zelfs na een week. Sommige ‘goeroes’ beweren dat een absolute minimum van 20 minuten per dag noodzakelijk is. Het is verkeerd om een doe-dit-krijg-dat-mindset te creëren voor meditatie. Het is sowieso beter dat je iets doet dan niets doet, elke dag 5 tot 10 minuten mediteren is nog altijd beter dan niet mediteren. Het lastigste eraan voor mij was er tijd voor maken, en vaak klinkt het in het begin absurd om 20 minuten of langer niets te doen. Hou het daarom laagdrempelig met korte sessies, je zal zelf wel merken dat je er eigenlijk meer tijd voor kan maken en dat het verloren tijdsgevoel best wel meevalt.

ENKEL ALS JE HET ELKE DAG DOET

Mediteren is iets dat je elke dag doet. Je kan niet overgaan naar 3 keer in de week of enkel in het weekend omdat het keer drukker is in je leven. Als je nu één dag mist is het geen ramp natuurlijk. Toen ik pas startte met meditatie was ik heel goed in excuses vinden om het uit te stellen, waarna ik een dag of twee “moest” overslaan. Mediteren moet een dagelijkse routine worden om er voordeel uit te halen, zoals je tanden poetsen. Het geeft niet of je 5, 10, 20 of 30 minuten mediteert. Het is belangrijker dat je je aan de dagelijkse frequentie houdt.

EEN SHITLOAD AAN WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN VOORDELEN

Er zijn een shitload aan wetenschappelijk bewezen voordelen bij frequent mediteren, ook lichaamlijk. Zoals dat je er slimmer van wordt, omdat je hersenen ervan gaan groeien, versterkt immuunsysteem, verbeterd regulatie van bloeddruk, verminderd ontstekingen, verminderd chronische pijn, verminderd zwangerschapsproblemen, verbeterd zuurstofinname, enz.

Onderstaande is een verzameling van de mentale voordelen die ik zelf ervaar door meditatie.

1.Kunnen loslaten:

Omdat je tijdens het mediteren continu probeert om opduikende gedachten los te laten, is het makkelijker om vervelende gebeurtenissen en daaraan gekoppelde gevoelens los te laten. Voorbeeld schuldgevoelens; je hebt een werkgerelateerde beslissing genomen en achteraf blijkt dat het toch niet de verstandigste was. Of je hebt na een lange tijd sukkelen met je relatie beslist om er een punt achter te zetten. Op dat moment was het de beste beslissing, dus heb er vrede mee, erover blijven piekeren zal de reden tot nooit veranderen. Ook bij kleine beslissingen, keuzes, afwijzingen, falingen, blijf je minder met piekergedachten.

2.Minder stress:

Dit heb je waarschijnlijk al meerdere keren gehoord, maar het is de absolute waarheid. Voor mij is het de bundeling van verschillende voordelen die er voor zorgen dat ik stressbestendiger ben. Vooral het feit dat ik meer focus en momentum opbouw, en onaangename gevoelens beter kan kanaliseren maken me minder vatbaar voor stress. Je loopt minder vol met wat er vorige week, gisteren of een paar uur geleden gebeurd is. Zo heb je meer ruimte voor ontspanning in je hoofd. Door die vrijgekomen ruimte kan je je meer focussen op wat er in het nu gebeurd.

3.Gelukkiger met jezelf:

Omdat je meer aanwezig bent in het nu, wacht je niet af wat de toekomst in petto heeft voor je. Je kent het wel; “als ik die ene promotie krijg, zal ik gelukkig zijn”, of “als ik nog 2 kilo afval, zal ik blij zijn”. 90% van de tijd zitten we met onze gedachten in de toekomst of in het verleden. Denk er eens over na, er gebeurd niks in de toekomst of in het verleden, alles gebeurd in het nu. Meditatie helpt je om meer te appreciëren wat je al hebt en er dankbaar voor te zijn. Zelfs voor de meest vanzelfsprekende dingen, denk maar eens aan het feit dat je ademt, je hart pompt, er bloed door je aders stroomt en dat je je rechterhand nog hebt. Check ons artikel over “negatieve visualisatie“, een oude techniek voor meer dankbaarheid en appreciatie in je leven.

4.Meer focus:

Je kent het wel, je bent bezig met een project op je werk, en wordt verstoord door opduikende gedachten die niets te maken hebben met hetgeen je aan het doen bent; de onderhoud van je auto, je ex die de opvoeding van je kinderen in vraag stelt, wat als Ned Stark niet onthoofd was in het eerste seizoen van Game of Thrones, je neusharen die best wel lang is geworden, enz…De activiteit in je “denker” (lees: hersenen) is zo hoog als de libido van een puber die nog maagd is en met gemak een x-rated videotheek kan beginnen met zijn pornocollectie.

5.Socialer:

Je moet maar eens iemand een hand geven en “goedemorgen” wensen. Kijk hierbij naar de ogen (niet creepy, maar gewoon glimlachen). Meer dan de helft kan niet langer dan 2 seconden oogcontact houden, kijken weg, voelen zich oncomfortabel of zijn afwezig. Net omdat je door te mediteren het ‘nu’ begint te waarderen en daardoor meer aanwezig bent, zal je dit ook zijn bij sociale interacties. Jij zet de toon en biedt waarde gewoon al doordat je positieve uitstraling. Mensen pikken dit op en voeden zich ermee, je bent in het moment en voelt je comfortabel, zodoende zullen je gesprekpartners zich ook comfortabel voelen in jou omgeving. Daardoor vinden mensen jou leuker en aangenamer in de omgang, ook bij nieuwe ontmoetingen.

6.Minder angstIG:

Sommige reacties zitten in onze aard als mens om te overleven en bijna alle angsten komen voort uit de angst voor de dood. De mens is zodanig snel geëvolueerd dat de vecht-of-vlucht-reactie niet mee is geëvolueerd. Dit is een diepgewortelde reactie van ons reptielen-brein, pre-historisch dus. Toen was dit wel van belang. Dit zorgde ervoor dat je niet opgegeten werd door een sabeltandtijger, dood geknuppeld door een rivaliserende stam, of verstoten door je eigen stam. Dit houdt je ook tegen om die ene knappe collega aan te spreken op je werk. Je wacht tot je meer vertrouwt raakt in haar/zijn omgeving wat volstrekt zinloos is de huidige maatschappij. Het is niet echt, -niemand zal je doodslaan-, maar doodgaan zal je, dus laat geen enkel opportuniteit naast je liggen. Mediteren helpt je om bewuster te worden van de reactie van je reptielen-brein en er meer controle over te krijgen.

 

7.Betere nachtrust:

Denk eens aan wanneer je het gemakkelijkst in slaap valt. I know, meestal als je super moe of lazarus bent. Ik zal het anders stellen; Wanneer val je heel moeilijk in slaap? Door frequent te mediteren leer je om niet veel aan je hoofd te hebben, en na enige tijd zelfs al je gedachten uit te schakelen. Na een tijd voelt het alsof je over de “OFF” schakelaar van je brein beschikt.

TOT SLOT

Starten met meditatie? Check dan zeker “The Power of Now” van Eckhart Tolle. En neen, ik wordt niet betaald om dit te vermelden.

Aanbevolen boek (ENG en NL):

Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.