Zelfvertrouwen, Wat zelfvertrouwen is en hoe je zelfzekerder wordt

Wat zelfvertrouwen is en hoe je zelfzekerder wordt

Wat is zelfvertrouwen ?

De meesten onder ons zal zelfvertrouwen definiëren als volgt: “het loslaten van de mening van anderen zodat je jezelf niet meer druk maakt over wat anderen van je denken”. De goeie ouwe Fuck-and-don’t-give-a-fuck-mindset. Deze gedachtegang kan je wel helpen om meer jezelf te kunnen zijn en dingen te kunnen loslaten, maar hoe mooi het ook klinkt is er een klein probleempje…

Zelfvertrouwen is een ongeloofelijk vaag begrip en mensen kunnen er honderen verschillende definities van hebben. Het is één van de meestgebruikte woorden door “goeroes” in de onuitputbare stroom van zelfhulpadviezen die op het internet en boeken te vinden zijn. Ze zijn het er allemaal over eens, je moet je niet druk maken over wat anderen van je vinden en het komt goed. Zolang je maar zelfvertrouwen hebt, dan ben je succesvoller en over het algemeen gelukkiger en komen vrouwen vanzelf.

Zelfvertrouwen is een emotie

Net als blijdschap, boosheid, verdriet en angst. Het komt en het gaat. Kijk, als ik een teamvergadering moet plannen en geven aan 20 man om kwaliteitsissues te tackelen dan voel ik zelfvertrouwen, want ik heb het al honderden keren gedaan. Ik voel me thuis in de situatie en dus ben ik zelfzeker over mezelf. Maar zet me in de zaal van een restaurant met 20 hongerige klanten die bediend moeten worden en zeg dat ik het een dagje moet regelen. Tja, dan voel ik me lang niet zo’n held meer en ben ik onzeker als de pest.

Brandweerman vs Politieagent

Stel je maar een job swap voor tussen een brandweerman en politieagent. Beiden een job die enorm veel zelfvertrouwen eisen, maar diezelfde zelfvertrouwen verdwijnt als sneeuw voor de zon in een geheel andere situatie.

Zelfvertrouwen is afhankelijk van de situatie

Zelfvertrouwen is dus eigenlijk afhankelijk van de situatie. Om precies te zijn: je vertrouwen in het vermogen om juist te handelen in een situatie. Hieronder een paar voorbeelden.

  • Als iemand verlegen is, dan heeft die persoon geen vertrouwen in zijn vermogen om het juiste te doen in een sociale situatie met mensen.
  • Als iemand constant angstig is dat andere mensen hem raar of onaardig zal vinden, dan is dat het gebrek aan vertrouwen in zijn vermogen om andere mensen hem aardig te laten vinden.
  • Als iemand podiumvrees heeft, bijvoorbeeld een gitarist, dan is dat het gebrek aan vertrouwen in zijn vermogen om andere mensen te vermaken met zijn instrument.
  • Als iemand onzeker in bed is, dan ontbreekt het die persoon aan vertrouwen om de andere persoon te laten genieten met zijn bedprestaties.

Choose your fucks to give wisely

Zelfvertrouwen is dus veel breder en groter dan je alleen maar niet druk maken over wat anderen denken van je. Sterker nog, ik kan je tientallen voorbeelden geven waarbij je juist wel na kan denken over wat anderen van je vinden. Dan bedoel ik niet voor mensen die je aankijken alsof je een injectienaald in je arm zet omdat je suiker bij de koffie doet, of reageren alsof je een kitten ritueel geslacht hebt omdat je “hallo” zei, die kan je gerust klaseren met het Fuck-and-don’t-give-a-fuck-principe. Maar denk eerder aan een sollicitatiegesprek, een financiële deal sluiten, optreden voor groot publiek enz.

Wel is het belangrijk om niet stil te staan in het verleden, een gefaalde sollicitatiegesprek, een verkeerde financiële keuze, een ondermaats podium prestatie. Leer eruit, verwerk die shit, en ga verder…

Als je iemand bent die dingen moeilijk kan loslaten, check dan zeker onze blogs over mediteren en voordelen van meditatie.

Hoe zelfverzekerder worden in een bepaalde situatie

Heel is geen rocket-science, wel heb je enige doorzettingskracht voor nodig. Een situatie waar je zelfzeker in wilt worden zoveel mogelijk doen. Doen, falen, opstaan, nog eens doen, bloed, zweet, tranen als het nodig is, en dit alles honderd, of beter duizend keer herhalen. Vooral het “doen” is belangrijk, ook al faal je in het begin heel vaak. Frequent falen is zelfs goed voor je want elke keer leer je eruit en weet je wat je zeker niet meer moet doen. Je kan tientallen boeken uit je hoofd geleerd hebben over hoe je een viool bespeeld, maar dan ben je lang nog geen violist. Dan heb je nog steeds het gebrek aan vertrouwen in u vermogen om een mooie klank uit het instrument te strijken.

  • Wil je meer vertrouwen in sociale situaties? Ga meer sociale interacties aan, vooral met mensen die je niet kent en ga vooral de interacties aan waarvoor je snel een excuus vindt om het niet te doen.
  • Wil je vooral aardiger gevonden worden? Heb je jezelf zijn al eens geprobeerd? Dan spreek ik wel over je bruut eerlijke zelf zijn. Mensen zijn van nature uit gemaakt om een connectie te bouwen met elkaar, dus hou je vooral niet in. Niet iedereen zal je even aardig vinden, en dat is niet eens zo erg. “I’d rather be hated for who I am, than loved for who I am not.” Kurt Cobain
  • Wil je meer zelfvertrouwen in je vermogen om mensen te vermaken met een muziekinstrument. Ik ben nooit van mening geweest dat talent bestaat, wel is er een verschil tussen 100 uren, en 10000 uren oefenen met wat je goed wilt worden.

Tot slot

De denkwijze in dit artikel is gebaseerd op concepten uit het boek “Mastery” van Robert Greene. Het boek gaat eigenlijk niet eens over zelfvertrouwen kweken, maar hoe je een meester wordt in de dingen die je doet. Daarom vindt ik dat het meer leunt aan de realiteit om meer zelfvertrouwen te kweken en juist te handelen in situaties diet dit vereisen. Lees het een paar keer, ga op pad, doe je ding, faal, herhaal, geef nooit op en wordt een zelfverzekerde beest in wat je ook doet.

Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.