Stress, Biohack the shit out of your stress

Biohack the shit out of your stress

DE GROTE PSYCHIATRIE

Weet je wat je heel vaak hoort? Ach ja we maken allemaal eens moeilijke tijden mee. Gewoon doorbijten, je geraakt er wel. En iedereen probeert u te lecturen van hoe je het maar gewoon moet loslaten. Je het maar moet aanvaarden en dat je naar de “bigger picture” moet kijken enz… En eigenlijk hebben ze ergens wel gelijk maar ze laten het allemaal maar zo heel gewoon klinken, alsof je een zakje Royco soep in de micro steekt voor een aantal minuten en ping ; je soepje. A walk in the park on a sunny sunday afternoon…yeah right. Neen, hoe opportunistisch stress ook kan zijn om te groeien en jezelf beter te leren kennen, hoe groot de kans ook is dat je er heel veel beter uit zal komen dan je je momenteel voelt, hoe eindig de oneindigheid uiteindelijk ook is, de pijn, emotie en verlorenheid is een keiharde realiteit. Je kan deze pijn natuurlijk wel heel gemakkelijk ontlopen. Je gaat naar een psychiater, zegt dat je stress hebt, en dat je het “niet aankan” die maakt de klassieke diagnose dat je waarschijnlijk in een depressie aan het geraken bent en voila je pilletjes om jezelf te ontlopen worden een vaste decorstuk op je nachtkastje. Elke morgen pop je er één en welkom Alice in f*cking wonderland… Alles om jezelf niet tegen te komen niet waar? En zo leven we verder ; Eat, shit, work, repeat. Eat, shit, work, repeat. En tussendoor blijven we onszelf ontlopen met de maatschappelijke bezigheden en gewoontes zoals shoppen voor de goesting, drinken/smoren /snuiven voor te relaxen, een relatie met een nieuwe relatie rebounden, onszelf verliezen in religie, esoterie en tal van overtuigingen, bezigheden of gewoontes om toch maar niet te moeten stilstaan bij ons eigen identiteit. Want dat is eigenlijk wat stress is; de naakte weerspiegeling van je identiteit. Een indicator, een waarschuwingslampje op je dashboard.

 

STRESS, STRESS, STRESS

Mijn ziens kennen we twee soorten stress. Acute stress en chronische stress. Allebei indicators voor de ontwikkeling of ontkenning van jezelf, je identiteit dus. Onder acute stress kunnen we de “meneer in het verkeer situatie” herkennen die zijn niet bestaande voorrang neemt en waarbij je in een woede en scheld tirade uitbarst met bijhorende zwarte streep op het asfalt. Of “de coup de feu van 8 tafels situatie” waarbij je nog eens alleen staat in je keuken en je vocht verliest langs alle gaten van je lichaam omdat ze op maximum 20 min bediend moeten worden. Of “je collega die zich van zijn emotionele kant laat zien situatie” waarbij je op een kordate en onverdiende bitchy manier behandeld wordt terwijl je au summum Zen bent (was) .. Je zal zeker zelf tal van andere manieren kunnen bedenken waarbij je te maken hebt met acute stress. Hoe raar het ook kan klinken dit zijn allemaal spiegelmomenten, momenten waarbij je jezelf tegenkomt. Emotionele triggers waarbij je respons een belangrijke factor is. Een belangrijke factor van wie je bent, of wie je wilt en kan zijn. Wil je degene zijn en blijven die “gedaan” wordt of wil je degene zijn die “blijft” ondanks whatever shitload hij/zij ontvangt. Ik weet het, het kan mischien redelijk gecompliceerd klinken, maar blijf even hangen, ik klaar het zo op.

En dan heb je nog eens chronische stress. Chronische stress wordt veroorzaakt door het feit dat je of niet wil aanvaarden wie je bent, of het lef niet hebt om aan jezelf te werken en stappen te ondernemen zodanig dat je voor eens en altijd uit je eigen gevangenis geraakt. Wat kunnen we categoriseren onder chronische stress ; een niet compatibele relatie, een niet passende werkomgeving, een persoonlijk ongezonde buurt, kortom een aanpak dat niet strookt met je kern… Wie ben je? .. Elke situatie of omgeving waar je jezelf telkens in bevindt en waarbij je bij de vooruitzicht ernaar al een aversie voelt en je haren van al rechtkomen of juist omgekeerd je je schouders laat hangen en het gewoon al opgeeft en het lijden met veel pijn gewoon ondergaat. Herken je het? Dacht het wel. Kijk sorry voor mijn taalgebruik maar als je vastzit in de “chronische stress situatie” of loos geht in elke “acute stress situatie” zijt ge een fucking loser. Weliswaar eentje die het beseft of eentje die het ontkent. Want je kan er effectief iets aan doen. Verwacht aub geen Marvel of DC comics achtige toestanden waarbij je met een “vleugje moeite” sowieso een happy ending krijgt. No screwing way. Ge krijgt uw happy ending, maar, contradictio in terminis, punt 1 : Het “end” nooit en punt 2 ; het is zeker geen “vleugje moeite” Het “end” nooit??? Neen want wat wij dezer daags gretig erkennen als stress zijn eigenlijk persoonlijke groei momenten en wanneer stoppen we met mentale en fysische “groei”? Als men dood is..

Stress is het lichamelijke antwoord op een externe trigger en een trigger heb je nooit in handen. Wat je wel “altijd” in handen kan hebben is je stress-respons. Het maakt niet uit of je acute of chronische stress ervaart maar de reactie dat je geeft op de stress prikkels is iets wat je in controle hebt of kan aanleren om in controle te krijgen. Want geen enkel situatie maakt je of kraakt je, het is hoe je op de situaties reageert en ermee omgaat dat je kan maken of kraken.. Elke stap dat je per situatie en gebeurtenis onderneemt zet de toon voor je verdere leven, vergeet dit niet.

LOADING…

Aangezien je deze site bezoekt en onze blogs leest ga ik ervan uit dat je één van de gelukkigen bent die beseft dat jij zelf verantwoordelijk bent van je eigen leven, je bereid bent je ego aan de kant te schuiven op een bruut eerlijke manier. Dat is al een grote stap, de belangrijkste stap mijn ziens. Maar je bent al heel je leven al een gedraging, een omgang gewend. Je weet wat er je te doen staat of bent het aan het aanleren maar toch zoek je een manier om alles in werking te zetten en naar aanloop van een betere versie van jezelf een manier zoekt om met je “stress” te copen…enter biohacking

BIOHACKING

Biohacking is een term dat de laatste jaren meer en meer het daglicht begint te zien. Een indrukwekkende geeky woord waarvan je zou vermoeden dat het eerste klas Einstein stuff is. Niets is echter minder waar. Als we de term ontleden komen we te weten dat het gaat over BIOLOGIE enerzijds en HACKING anderzijds. Biologie is het geheel van structuur, mechanisme, functie, groei, oorsprong, evolutie, verspreiding en taxonomie van levende wezens. Hacking is het vinden van alternatieve toepassingen voor het verbeteren, korter of toegankelijker maken van bestaande circuits. We proberen dus in case of biohacking tal van “verbeteringen” te bekomen in ons zijn door middel van doelbewuste toepassingen. Biohacking vertakt zich in tal van onderdelen. Maar laten we ervaringsgewijs naar de twee belangrijkste kijken. 1 Lichamelijke biohacking en 2 Mind biohacking. Deze twee systemen hangen ondeelbaar aan elkaar en hebben een grotere wisselwerking dan je zou denken. Ok er wordt in de volksmond vaak gezegd een gezonde geest in een gezonde lichaam maar wat als je geest zo gewoon is om”ongezond” te denken of te beslissen dat je niet weet hoe je het moet aanpakken? Wel dat doe je door je jezelf lichamelijk te biohacken zodanig dat je je geest in een richting duwt om “gezond” te denken. Je doet bij wijze van spreke een override op je eigen software.

AND THERE WAS LIGHT

Velen van ons, lees 99.9% van de mensheid stamt niet af van my man; Mr Buddha himself. Als hij al ooit bestaan heeft tenminste. Enlightment, de positieve man met de hamer, ik zag het licht en toen was ik veranderd kind of feel-good-movie toestanden maken we zelden mee. Dus tot zover de plotse mentale biohacking.. Het is net als gans je leven met rechterhand schrijven en ineens linkshandig worden. Dit is niet de bedoeling en lukt ook niet. Je kan tonnen informatie van hoe het wel moet in je koppie hebben en de grootste wil hebben om het toe te passen maar je hormonale huishouding, je synapsen en tal van andere fysische en kwantum fysische gewoontes zullen een grote drempel vormen om er te geraken. Dus dan moet men beginnen met de eerste drempel te overwinnen en dat is je lichaam, je fysiek biohacken in combinatie met je kennis. Of beter gezegd de fysiek aanpakken om de geest tot succes te leiden. Even tussendoor, we gaan binnenkort met individuele sessies beginnen zij het face to face zij het via the net. Op zo’n persoonlijk niveau kunnen we beter samenwerken om te zien waar jou probleem zich bevindt en hoe we het best volgens jou kunnen, kennen en mogelijkheden aan kunnen pakken.

MENTALE BIOHACKING:

1. Smijt je tv, gameconsole buiten en vraag direct je scheiding aan met Pornhub!!

2. Lees..

3. Leer..

4. Lees en leer…

Men kent de uitdrukking een verwittigd man is er twee waard. Wel een belezen man/vrouw is er 10 waard. Er zijn tal van boeken, cursussen, coaches, podcasts etc etc te vinden op nonkel Google die bij jezelf een mindshift kan creëren. MAAK ER GEBRUIK VAN…

LICHAMELIJKE BIOHACKING

Zit je in een shit job met een shit baas en o zooo shitte collega’s? Is gaan werken een kwelling? Doe zo verder… Huh??!! Inderdaad doe zo verder.. Vele selfhelp guru’s zullen je als eerste stap voorstellen of opleggen jezelf direct fysiek te verwijderen uit zo’n omgeving.. Dit klopt niet. Eerst is het aangeraden om te kijken of de omgeving shit is, of dat jijzelf een shitface bent (altijd bruuteerlijk zijn en karakter tonen om de realiteit te aanvaarden) Als men direct overgaat op een verwijdering kruipt men stilletjes op de slachtoffer trein en die heeft geen eindhalte. Het is beter om eerst andere mogelijkheden te onderzoeken, toe te passen en eens die octopus in orde is kan men desnoods overgaan op een “verwijdering”

Allereerst zou men moeten beginnen met laagdrempelige aanpassingen zodanig dat men de stress respons kan uitstellen, begrijpen en aanpassen.. Als men het onder de knie krijgt van een stress respons uit te stellen heeft men ook meer tijd en ruimte om de situatie van op afstand te bekijken en te begrijpen. Dit kan later zijn dienst bewijzen bij het al dan niet fysieke verwijdering van jezelf.

Lichaamsbeweging

Elk soort sport die je ademhalingsstelsel laat versnellen heeft een ton aan gezondheidsvoordelen. De zuurstofeenheden in je bloed vermeerderen waardoor je lichaam meer gekanaliseerd wordt. Ken je de uitspraak een “frisse lucht scheppen”.. Tegelijkertijd worden er tal van mechanismen in werking gezet op endocrinologisch niveau waardoor cortisol niet meer de bovenhand krijgt. Bv bij lopen heb je dan ook nog eens het effect dat de beide hersenhelften die respectievelijk verantwoordelijk zijn voor creativiteit en organisatie in evenwicht worden gebracht door de afwisselende stappen. Krachttraining zorgt dan voor meer testosteron en groeihormoon die dan op hun beurt meer zelfvertrouwen geven.. Een combinatie van kracht training met cardio training raad ik sterk aan.. Waarom bewegen? Motie is afkomstig van het Latijns en betekent beweging. Waarom denk je dat motie in emotie zit…? Wil je je emotie veranderen, bewegen is de boodschap, klaar en duidelijk.

Vasten en of gezondere levensstijl door middel van de juiste voeding

Voeding is heel belangrijk al dan niet de belangrijkste factor. Onderzoek naar de connectie tussen darm en mentale gezondheid wordt momenteel volop onderzocht door tal van universiteiten. You get what you eat is hier een feit. Voor het VASTEN verwijs ik je door naar één van de vorige blogs. Qua voeding zou ik aanraden als men biohacking serieus neemt om enkel maar te eten wat ademt of groeit. Neem dit niet te serieus en laat je baas leven, menselijke zuurpruimen zijn niet lekker . Eet zo weinig mogelijk bewerkt voeding en zo weinig mogelijk suikers zodanig dat je lichaam van een zuurfabriek kan veranderen in een alkaline fabriek. Op de net zijn er tal van sites die lijsten bevatten met alkaline voeding.

Ademhalingstechnieken (preventief en situationeel)

Hier kom ik in een volgende blog op terug en zal het ook duidelijker uitleggen. Door doelbewuste ademhalingstechnieken heeft men op wetenschappelijk niveau al kunnen aantonen dat men de stress hormoon cortisol kan verminderen met 50%!!

Koude douches

Koude douches zijn mijn favoriet. Ik heb deze techniek geleerd van een gekke Nederlander genaamd Wim Hof. De man is een mijlpaal geweest in mijn leven. Koude douches hebben naast cardiovasculaire voordelen ook mentale voordelen.. Hoe ik bedoel? Zet je douche maar eens op ijskoud en ga er onder gaan staan.. Het gedachte alleen al doet menigen krimpen. Je amygdala of reptielenbrein schreewt om zijn mama en verklaart je knettergek. En het is net die reptiel in je hoofd die ingesteld is op fight en flight die we op de achtergrond willen duwen..

Meditatie

Hier kan ik uren en boeken over spreken hoe belangrijk het is. My bro heeft hier al een blog over, zeker eens checken. Bottomline komt het erop neer dat men wetenschappelijk al kunnen bewijzen heeft dat regelmatige meditatie je stress hormoon den Cortisol verlaagt. Je aangeleerd gedrag of reactie laat uitstellen doordat de snelweg tussen je amygdala en je reactie een override krijgt en men meer en meer de neo cortex ” uw bewustzijn” raadpleegt alvorens te reageren.. Deze uitstel zorgt er voor dat men zichzelf beter leert kennen en onder controle kan houden.

HOOFD-IN-U-ANUS SYNDROOM

Kijk we leven in een informatie tijdperk. Google staat vol van informatie om gezonder, beter en evenwichtiger en bewuster te worden. Doe moeite, kruip uit je eigen anus en leer iets bij. Lees, onderzoek, wees sceptisch en evolueer. Wij als mensen zijn geen passieve wezens die “maar” ondergaan wat we over ons krijgen. Neen wij zijn super gesofisticeerde wezens die actief kunnen handelen ivm onze eigen leven. De grote Nicola Tesla heeft een super realistische en magische spreuk waarover ik wil dat je eens nadenkt ; If you want to understand the secret of the universe ; think in terms of energy, frequency and vibration.. Je kan een paard naar het water brengen maar het niet doen drinken zegt mijn neef altijd. Mijn tips en info kan je aanzien als het water, aan jou of je drinkt of niet… Het zijn niet DE ULTIEME TOOLS, maar wel tools die mij persoonlijk allesinds al een stap verder gezet hebben op de evolutieladder.

Heb je specifiekere vragen, wil je begeleid worden, of heck, wil je gewoon eens een conversatie voeren. We zijn bereikbaar via mail..

Peace ✌


Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.