Relatiebreuk, Relatiebreuk verwerken: no-nonsense handleiding voor mannen

Relatiebreuk verwerken: no-nonsense handleiding voor mannen

DE PIJN

Je ligt in bed. De vrouw van wie je jarenlang hield en samen in bed lag is weg. De relatiebreuk is beginnen doordringen, je beseft dat je nu terug alleen en vrijgezel bent. Je hart klopt bijna uit je borst en elke ademhaling is pijnlijker dan de vorige. Je voelt fysieke pijn, een drukkend gevoel rond je borst, en je loopt constant met een krop in je keel.

De breuk kwam uit het niets en je kan niet geloven dat ze blij is met de beslissing, en prima lijkt verder te gaan met haar leven. De pijn om aan haar te denken is als zout in een open wond gieten.

PRIMITIEF BREIN

Het menselijk brein is nooit ontworpen om te leven in de 21e eeuw, waar samen miljarden mensen bestaan. Als we duizenden jaren terug gaan in tijd, waren mensen afhankelijk van elkaar om te overleven. Toen was het volkomen logisch dat wanneer een persoon stierf, het ook zou betekenen dat de wederhelft misschien ook niet overleefde of alleen zou blijven voor een zeer lange periode, zo niet voor de rest van zijn leven.

Een vrouw gaf een man wat hij nodig had in de vorm van het vermogen om zich voort te planten, zorg voor kinderen, liefde en verbondenheid. Toen dit plotseling verdween, liep de man het risico nooit een andere vrouw te vinden om te geven wat hij nodig had, stomweg omdat er zo weinig mensen waren. Maar vandaag zijn er miljarden vrouwen op de planeet, en momenteel duizenden om je heen terwijl je dit leest.

MANNEN EN VROUWEN ZIJN NIET GELIJK

Mannen en vrouwen gaan anders om met een relatiebreuk. Vrouwen hebben de neiging om sneller te recupereren van een relatiebreuk, maar ervaren doorgaans meer pijn. Vrouwen zijn emotionele wezens, waardoor ze goed zijn in emoties verwerken en uitwerpen. Deze eigenschap zit in de gedragsmatige aard van de vrouw om te overleven.

Historisch gezien zijn vrouwen steeds genoodzaakt geweest om sneller gewoon te worden aan hun nieuwe omgeving. Bijvoorbeeld, na een plundering door een andere stam. Mannen werden altijd gedood, waarbij vrouwen gespaard, meegenomen en beschermd werden voor aanvallen van andere stammen.

Dit was noodzakelijk voor de toekomst van de stam en de mensheid in een tijdperk waar mensen heel beperkt waren. Geloof je me niet? Kijk naar het gedrag van chimpansees, het aanverwante dier van de mens.

MANNELIJKE VALIDATIE

Dat is ook de reden waarom je ex reeds over jou lijkt te zijn en verder gaat met haar leven. Maakt niet uit of ze reeds iemand anders ziet of niet, indien ze mannelijke validatie krijgt is het al genoeg om je sneller te vergeten. Maar wees gerust, ze zal dezelfde emotionele kwelling ondergaan als jou.

Mijn doel met dit artikel is niet om vrouwen als sluwe wezens af te schilderen. Vrouwen zijn niet slecht, maar het zijn ook geen engelen. Ze zijn wat ze zijn. Op het einde van de rit zal iedereen hun eigen, enigszins verschillende, belangen achternalopen.

SCHAARSTE MENTALITEIT

Je moet een onderscheid maken tussen wat je oorspronkelijke geest voelt en de realiteit. De realiteit is dat je een andere vrouw zal vinden, je weer zult lief hebben en niet zal dood gaan door een relatiebreuk in de 21e eeuw.

Ik zal nooit meer zo’n vrouw vinden.”, “Het kostte me 10 jaar om haar te vinden.”, Ik voel me alleen aangetrokken tot super ongewone vrouwen met deze specifieke eigenschap.

Deze uitspraken zijn irrationeel en feitelijk onwaar. Tenzij je in een heel klein dorpje woont, gelegen op een bergtop, dat enkel bereikbaar is tijdens de zomermaanden, zijn er statistisch gezien meer dan honderdduizend aantrekkelijke vrouwen binnen een straal van 15km van je huis. De kans dat geen van deze vrouwen leuk of beter is dan degene waarmee je net een relatiebreuk mee had, is minuscuul en onrealistisch.

SOULMATE MYTHE

Hoe onromantisch het ook klinkt, er bestaat geen “ware”. Er zijn gewoon goede, en minder goede vrouwen. Geloven in “de ware” is een ongezonde psychologische afhankelijkheid die het directe gevolg is van voortdurende socialisatie van de soulmate-mythe in de popcultuur. Er zijn op dit ogenblik hoogstwaarschijnlijk honderden vrouwen in je directe omgeving die jouw perfecte vriendin of vrouw zou kunnen zijn.

De soulmate-mythe kan je gerust een westerse romantische mythologie noemen die gebaseerd is op het uitgangspunt dat er slechts één perfecte partner is voor elk individu. Deze beperkende gedachte leeft in de sociologische roots van de mens, niet alleen omdat het een persoonlijke overtuiging is geworden, maar door de mate waarin deze ideologie wordt gerecycleerd en op de markt wordt gebracht via media, muziek, literatuur, films, etc.

De soulmate-mythe veroorzaakt onzekerheid terwijl een persoon vrijgezel is, en is mogelijks verlammend in een langdurige relatie. Omdat het grootste deel van je leven in deze ideologie is geïnvesteerd, is het zoveel moeilijker om te beseffen dat de persoon met wie je was niet de ware is. Na een relatiebreuk zal je eerder geneigd zijn om de levensduur van deze beperkende overtuiging en ego-investering te beschermen.

DE HANDLEIDING:

1. Luister naar je gevoel

In mijn langdurige relatie wist ik wanneer we klaar waren, maar ik hield voet bij stuk om comfort- en ego-redenen. Noem het gerust narcisme. Je raakt er zo aan gewend dat ze er is, dat je ze niet wilt verliezen. Om jezelf de pijn later op het spoor te besparen, stop je wanneer je weet dat het voorbij is. Het is wat het is, jullie zijn gewoon niet bedoeld voor elkaar, meer moet je er niet achter zoeken.

Een relatie is geen ‘werkwoord’. Als het woord ‘werken’ is gevallen om een relatie uit te drukken betekent dat meestal het begin van het einde. Een relatie werkt of niet van zichzelf. De tijd die je besteed aan haar, is tijd verloren aan jezelf en bij vrouwen bij wie je wel zou moeten zijn.

2. Geen contact

Als de relatiebreuk onlangs is gebeurd, moet je alle contact met je ex beëindigen, en dat is persoonlijk contact, telefoontjes, sms’jes, sociale media, e-mail, alles. Dit is het moeilijkste en belangrijkste deel van het proces en er zullen momenten van zwakte zijn waarin je naar de telefoon grijpt. Plooi niet!

Je prioriteit is om emotioneel, mentaal en fysiek gezond te worden voordat je kan denken om terug te praten met je ex. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker. Elke keer dat je contact met haar opneemt, is het alsof je zout giet op een open wonde.

Indien je niet anders kan dan contact hebben, bijvoorbeeld voor de kinderen of omdat jullie samen werken, hou het contact dan zo kort of professioneel mogelijk.

3. Uit het oog, uit het hart

Verwijder alle foto’s van jullie samen, alle geschenken die ze u heeft gekocht, gewoon alles wat u aan haar herinnert. Als het belangrijke dingen zijn, kun je ze weghalen door ze in een doos te stoppen en ze ergens op te bergen waar je ze nooit zult zien. Of beter, geef ze aan een vriend om deze te bewaren voor je.

Als je iemand moet verlaten die jou lief had en waarvoor je gevoelens hebt, verlaat die persoon dan op de snelst mogelijke manier om je leven opnieuw op te bouwen. Pas als je elkaar niet meer ziet, kan je de relatiebreuk beginnen verwerken.

4. Blijf geen vrienden

Je zult niet over haar geraken als je in haar buurt bent of met haar blijft praten. Je zal gewoon dienen als haar emotionele tampon en zij zal de vriendschap gebruiken om jou te controleren. Daarbij is het ook masochistisch, have fun met foto’s beoordelen van haar potentiële nieuwe vriend.

Pas wanneer je gevoelens voor haar VOLLEDIG verdwenen zijn, kan je denken aan vrienden worden, maar dit is meestal na een flink aantal maanden, afhankelijk van de ernst van de relatie.

5. Blijf contact houden met mensen

Uit elkaar gaan is één van de meest stressvolle tijden in het leven van een persoon. Je hebt mensen om je heen nodig voor emotionele steun. Negeer al die alfa, bèta-dingen die continu gerecycleerd worden op het internet en wees trouw aan je eigen gevoelens. Laat die slechte emoties maar vloeien.

Het is oké om je een tijdje rot te voelen, maar bedoel hiermee niet dat je jezelf maanden opsluit en een game- of pornoverslaving ontwikkelt. Ga buiten! Omring jezelf met mensen die voor je zorgen en naar je luisteren.

Geef de voorkeur aan mannelijke vrienden of familieleden. Testosteron is je beste vriend op dit moment. Vrouwen zijn doorgaans geneigd om onoprecht advies te geven om je gevoelens te sparen. Als je dreigt te plooien heb je een schop in de gat nodig, geen knuffel.

6. Accepteer dat het voorbij is

Ze komt niet terug, en zelfs als ze dat doet, omdat ze denkt dat ze in fout was, neem haar niet terug. Naar mijn ervaring heb je per relatie één kans, als het de eerste keer niet lukte, zal het de tweede, derde, of vierde keer ook niet lukken. Dat betekent dat er één van de twee moet veranderen, en mensen kan je moeilijk veranderen. Verandering gebeurd uit eigen wil, overtuiging en doorzettingskracht.

Je kan een paard naar het water brengen, maar je kan het niet doen drinken. Je zult weten dat het klaar is, maar wilt haar terug om comfortredenen. Misschien lukt dit op korte termijn, maar ik garandeer het je, later op het spoor zal je jezelf nog slechter voelen dan voorheen.

7. Tijd heelt alles

Wanneer je voor het eerst uit elkaar gaat zal je misschien denken dat je nooit nog iemand zoals haar zal vinden. Zodra de emoties tijd hebben gehad om zich te kanaliseren, zal je beseffen dat jullie toch niet de beste koppel waren en dingen beginnen zien die je niet leuk vond aan haar. Doorgaans zijn mensen blij met de relatiebreuk, het kost gewoon wat tijd dit te beseffen.

Wacht minstens een jaar na een langdurige relatie voordat je serieus wordt met een andere vrouw, zeker als je lang hebt samengewoond. Je bent momenteel niet in een emotionele toestand om een nieuwe relatie aan te gaan. Plus, je zal ongetwijfeld, bewust of onbewust, vergelijkingen maken met je ex en de vrouwen die je ontmoet. Uiteraard betekent dit niet dat je geen seks kan hebben.

Als je bewust kiest om vrijgezel te blijven en er eerlijk over bent zal je meer bed-partners hebben dan ooit te voren in je leven. Vrouwen kiezen eerder voor een onenightstand met iemand die losbandig is dan iemand serieus. Maar let wel dat je niet verslaafd wordt aan de highs van de eerste kus en eerste keer seks met een vrouw.

8. Wees je bewust van haar spellen:

Met ‘spellen’ bedoel ik, een grotendeels bewuste psychologische strijd, waarbij passief-agressief gedrag wordt gebruikt om jou te demoraliseren door specifieke emoties te versterken, waardoor je ex schijnbaar superieur uitziet. Ze zal ongetwijfeld proberen om boosheid, lust, jaloezie of een andere emotie te triggeren bij jou.

De kans is groot dat je ex snel iemand anders zal beginnen zien. Meeste vrouwen hebben een probleem met alleen zijn, ze zijn steeds op zoek naar mannelijke validatie. Dit is waar het uit-het-oog-uit-het-hart-principe loont. Stalk haar Facebook niet, verwijder de app volledig indien nodig. Want als je foto’s van haar zal zien met een andere man waarmee ze plezier lijkt te hebben, zal je waarschijnlijk emotioneel verpletterd worden.

9. Vermijd wraakmentaliteit

Het maakt niet uit hoe erg de relatiebreuk was, ongeacht of ze jou bedroog of wat dan ook. Probeer dingen te vermijden om wraak te nemen. Focus in alle opzichten op jezelf verbeteren, maar doe het voor jezelf. Niet zodat je haar kunt laten zien hoe je bent verbeterd, of voor validatie van andere vrouwen.

Wraakmentaliteit zorgt ervoor dat de gevoelens veel langer meegaan, omdat je jezelf aan haar bindt, zonder het zelfs maar te beseffen.

Test jezelf. Kijk NU rondom je en probeer alles wat groen is te onthouden.

Klaar? Stop met rondkijken en zeg nu alles wat rood is…Je kan niet. In het leven krijg je altijd datgene waar jij je focust legt.

10. Accepteer de emoties die je zult voelen

Onmiddellijk na een relatiebreuk, wordt je overspoeld met verschillende emoties. Je zult haar als een gek missen, je zult het gevoel hebben dat je het verknald hebt, je zult boos zijn op haar, boos op jezelf enz. Ervaar de relatiebreuk ten volle. Laat de emoties gewoon vloeien. Het is niet onmannelijk om je emoties uit te drukken.

Vaak houden mannen de pijn van een breuk vast in plaats van het te ervaren, wat het genezingsproces alleen maar verlengt. Neem deze emoties en verander ze in iets positiefs, in dit geval in de gym. Gebruik de woede en de haat om jezelf aan te moedigen. Deze emoties zullen voorbijgaan, geef het gewoon tijd.

11. Ga hard trainen

Gewichtheffen is de beste meditatie die je kunt doen. Conentreer je op compound oefeningen, zoals; bankdrukken, deadlift, squats, militaire press etc. Compound oefeningen zorgen ervoor dat je meer testosteron aanmaakt dan geïsoleerde spieroefeningen.

Hoe meer testosteron je regelmatig door je lichaam laat stromen, hoe minder vasopressine (verbondenheidsstof) in uw lichaam zult hebben, wat betekent dat u minder gehecht zal zijn aan je ex op een biologisch niveau.

12. Het zijn allemaal hormonen

Het lijkt misschien koud, maar alles wat je voelt is te wijten aan hormonen en neurotransmitters. Als je seks hebt of knuffelt met een vrouw, laat je lichaam een combinatie van serotonine (‘feel-good’-stof) en vasopressine (verbondenheidsstof) vrij om je te vertellen dit te blijven doen, omdat je lichaam biologisch weet dat dit zal leiden tot voortplanting.

Wanneer je uit elkaar gaat, krijg je deze “drug” niet meer, dit is waarom je wanhopig wordt om haar terug te krijgen. Je gaat door een terugval. Je moet ertegen vechten, net als een drugs- of alcoholverslaving.

13. Vermijd alcohol en drugs

Ik weet dat veel mensen hun verdriet in alcohol verdrinken of starten met drugs na een relatiebreuk, maar het zijn eigenlijk depressivum. Je zult merken dat je je uiteindelijk slechter voelt dan voor je eraan begon. Het is ook nog eens slecht voor je financiën en fysieke gezondheid. Het is net de bedoeling dat je mentaal en fysiek sterker wordt.

14. Doe geen domme dingen

Neem je een gecalculeerde risico om iets anders met je leven te doen, geen probleem. Maar in een razernij stoppen met werken, je hoofd kaal scheren, je huis verkopen en in de wildernis gaan leven zal niks veranderen aan het feit dat je de pijn en emoties moet uitzitten. Focus je op jezelf, hobby’s, sport, vrienden en familie. Leer nieuwe dingen, denk opportunistisch, denk aan jezelf.

Als je denkt om jezelf iets aan te doen, zelfs als je het niet echt meent, maar je zo slecht voelt, wat zegt dat dan over jou? Wat zegt dat over wat voor soort man je bent? Wat zegt dat over je leven? Dat je hele leven is vernietigd omdat iemand niet langer je vriendin of vrouw wil zijn? Was je hele leven over haar?

Als je iemand nodig hebt om meteen mee te praten, bel dan 1813 of bezoek www.zelfmoord1813.be.

STA OP

Kijk naar je voorouders, samenlevingen zijn opgebouwd, en vernietigd, om dan telkens terug herboren te worden door jonge mannen die uit zijn ruïnes stapten en de controle namen. Je bent een afstammeling van wezens die reeds duizenden jaren geleefd en overleeft hebben, en over elke hoek van de planeet regeren. Een relatiebreuk zal je heus wel overleven.

Sta op, hou je hoofd recht, ga naar buiten en doe waar je goed in bent, of leer een nieuwe vaardigheid met de eigenschappen waarmee je geboren bent. Bouw kracht en zelfvertrouwen op, wees sociaal moedig, zet door, loop je verlangens achterna, neem risico’s, streef naar meesterschap en vooruitgang.

Heb je helemaal niks om aan te beginnen? Begin dan met je eigen lichaam.

HAAR NATUUR BLOODGESTELD

Wil je haar beter begrijpen dan ze zichzelf doet?

Duw op onderstaande link en download het gratis hoofdstuk; ‘Haar Natuur Blootgesteld’ of check meteen het politiek incorrect en omstreden boek; ‘Het Antidotum’.

Relatiebreuk, Relatiebreuk verwerken: no-nonsense handleiding voor mannen

8 gedachten over “Relatiebreuk verwerken: no-nonsense handleiding voor mannen”

 1. Leuk bedacht, maar zo werkt het niet altijd , geloof me , ben 2 jaar verder en leven heeft geen zin meer , omdat het mij bekend is dat ze nu onderdrukt word door een narcist in de ergste soort

  1. Hey Menno, hoe hard het ook klinkt, dat is jouw probleem niet. Haar situatie ligt buiten jouw controle, je leven zinvoller maken daarentegen wel. Als je echt niet kan helen van de wonden uit het verleden raad ik je aan om therapeutisch hulp te zoeken.

 2. Na het lezen van dit artikel kan ik eigenlijk enkel maar zeggen dat er heel veel waarheid in staat en dat we een relatiebreuk eigenlijk niet hoeven te dramatiseren. Het is zeker heel pijnlijk op het moment zelf maar er zijn ergere dingen in het leven. Je dagelijkse gewoontes worden onderbroken en je ziet de toekomst om terug alleen te zijn somber in. Je hebt inderdaad ook de verkeerde gedachte dat er nooit nog iemand anders zal zijn. Dat vind ik persoonlijk het moeilijkste aan een relatiebreuk.
  Een kleine 2 maanden terug heeft mijn vriendin en collega op het werk onze relatie beëindigd. We waren 4,5 jaar samen waarvan de eerste 2 jaar als FWB. Daarna zijn we geëvolueerd naar een losse relatie. Het probleem in onze relatie was dat zij als 33 jarige vrouw nog een dubbele kinderwens had en ik als 45 jarige man niet meer. Ik heb enorm getwijfeld om mee te gaan in haar verhaal maar uiteindelijk heeft zij de knoop doorgehakt en er een einde aan gemaakt. Haar biologische klok begon heel hard te tikken en van mij kreeg ze geen zekerheid omtrent haar kinderwens. Ik heb eigenlijk altijd wel beseft dat dit ooit een breekpunt kon zijn en dat het dus kon eindigen tussen ons. Maar toch heeft me dit enorm veel pijn gedaan. Ondertussen gaat het al wat beter, alleen is de dagelijkse confrontatie op het werk nog altijd moeilijk voor mij. Ik weet dat zij ook reeds bij iemand anders is en dat maakt het nog eens extra moeilijk.
  Hebben jullie raad of tips die me zouden kunnen helpen om beter met deze situatie om te gaan?
  Maar nogmaals, het artikel vind ik heel erg nuttig om een breuk te kunnen relativeren. In een moeilijk moment grijp ik er naar terug. Het doet me telkens beseffen dat er nog heel veel moois is in het leven en dat dit gewoon een fase is waar we jammer genoeg door moeten.

  1. Hey Peter, als ik tussen de lijnen lees was het eigenlijk jij die niet volledig overtuigd was over de relatie, maar zij de ‘ballen’ had om het te beëindigen. Je bent dus eigenlijk een relatie begonnen zonder het een “hell yes!” was voor jezelf. Waarom dan de teleurstelling?

   Jullie waren gewoon niet bedoeld voor elkaar en dat heeft zij bevestigd. Je zit nu duidelijk met een “schaarste” mentaliteit, en dat is normaal na een breuk. Er is geen magic pill, je zal de pijn even moeten uitzitten.

   Er is veel meer in het leven dan vrouwelijke validatie. Vrouwelijke goedkeuring is meestal het gevolg van wat jij voor jezelf betekent, je passie, je visie, je grenzen, je doen en laten, en historisch gezien het gevolg van mannelijke goedkeuring. De meest wenselijke / aantrekkelijke mannen voor vrouwen waren door de eeuwen heen steeds vereerd (of gevreesd) door andere mannen.

   Hou je hoofd recht en focus op jezelf. Doe iets, begin met iets nieuws, probeer om beter te worden voor jezelf. Niet omdat het nodig is of van je vereist wordt, maar omdat je gelooft dat het je completer zal maken. Jij bent en zal altijd de belangrijkste persoon blijven in je leven.

   Gr,
   Fer.

   1. Hey Fer! Bedankt voor je reactie.
    Het klopt dat ik niet helemaal overtuigd was van onze relatie en dit omwille van haar kinderwens. Ik heb even getwijfeld om mee te gaan in haar verhaal maar ergens wist ik wel zeker dat ik dit niet wou en dat heeft ze dus gevoeld. Het is dan ook terecht dat zij om deze reden de relatie beëindigd heeft. En ik besef ook dat ik haar dit geluk niet mag ontnemen.
    Het probleem is dat ik na 4,5 jaar toch al vast zat in een patroon van een bepaalde relatie. Nu valt dit weg en hoe vreemd dit ook mag klinken wetende dat dit kon gebeuren, vind ik dit toch lastig. De omschakeling naar terug single zijn is moeilijk. Maar ik weet dat dit een fase is die ik door moet. Ik ben volop bezig met uitdagingen aan te gaan om mezelf terug beter te maken en dat lukt me met mondjesmaat. Enkel de dagelijkse confrontatie op het werk is nog een mindfuck. Ik heb nog steeds gevoelens voor haar en ze is nog dagelijks aanwezig in mijn leven. Toch is ze niet meer beschikbaar. Ik hou het contact dan ook zo kort en professioneel mogelijk en verder negeer ik haar. Daar voel ik mij het beste bij. Maar ik kom hier wel over heen. De knop raakt stilletjes aan omgedraaid. En ik neem zeker mee wat er in je artikel en in je reactie op mijn post geschreven staat. Het heeft me zeker al een stuk verder geholpen. Thnx!

    1. Blij je te kunnen helpen Peter, je bent duidelijk op het goede pad! Zie de breuk als een geschenk. Een geschenk omdat het je sterker zal maken, en de weg vrijmaakt voor nieuwe opportuniteiten.
     Vergeet niet, het is beter om hoog te mikken en te falen, dan laag te mikken en succesvol te zijn.

     Trouwens, de pijn die je voelt was toch niet te vermijden, aangezien mensen niet voor altijd leven…

     Als je persoonlijke vragen hebt kan je ook gerust een mailtje sturen.

     Hou je taai!

 3. Ik heb met aandacht je artikel gelezen , het verbreken van een relatie doet pijn en je denkt inderdaad dat de ware uit je vingers is geglipt , echter de factor tijd en het trainen in de sportschool zorgen er uiteindelijk weer voor dat je beter in je vel gaat zitten , natuurlijk denk je aan haar terug maar nu met een glimlach , goed artikel Fer , dank je het heeft mij geholpen , Ron

  1. Ron, ik apprecieer uw opmerking.

   Als je denkt dat je zonder spijt door het leven kunt gaan, zal je daar uiteindelijk ook spijt van krijgen. De meeste mannen leven in middelmatigheid omdat ze dat ene ding weigeren los te laten.

   Wees er maar zeker van dat je betere kansen aan het creëren bent om te grijpen, dan die je nu laat liggen.

Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.