Dieet dat werkt, Waarom alle diëten werken, maar geen enkele echt helpt

Waarom alle diëten werken, maar geen enkele echt helpt

TRIAL & ERROR

Zo, als ik je aandacht heb kunnen we er aan beginnen. Laat me eerst duidelijk maken dat ik geen diploma ortho-super-voedingsmasters-doctoraat diploma heb en hier met cijfers en verborgen ideologieën je naar de kop ga smijten. Wat ik wel heb is een jarenlange ervaring in de sport/fitness- en voedingsindustrie zijnde competitief sporten, instructeur en zelfstudie met heel veel fouten en verbeteringen…Overtuigd? Ja? Dat dacht ik wel. En net hier wringt juist het schoentje.

Wat ik hierboven gedaan heb om u te overtuigen of toch alleszins al mee te krijgen is een polemiek met een vleugje semantiek. Woorden en argumenten op zo’n manier gebruiken, zodat de openstaande ontvangende (u, want u wilt diëten anders zou u hier niet zijn,) zachtjes mee geleid wordt in m’n eigenlijke doel – hierbij nog geen gebruik makend van de kracht van visualisatie bestaande uit Insta perfect foto’s – en dat is mezelf en een van de pot gerukte dieet met eigenbelang u door de keel duwen, geld afhandig maken en wederom u met een nog slechtere gevoel dan aanvankelijk achterlaten zodat u een kanariepietje voor de tijger blijft.

Trap er aub niet in, noch bij mij noch bij andere muiltrekkende zelfverklaarde meatheads die sixpacks en biceps en, o ja, big round booties synoniem verklaren als zijnde gezond.

Het dieet landschap van dezer dagen heeft een naam: ESCAPISME. De bevolkingsaantal van dat land overstijgt die van grote naties. Sinds we overgeschakeld, of eerder in de val gelokt zijn, naar de agricultuur en opeenvolgend industriële levenswijze, leven we met miljarden op deze aardbol die hun volledige capaciteiten als men zijnde niet kunnen benutten of ontplooien.

WHOOSHIE-MOOSHIE-CULTUUR

Zelf-creatie klinkt net daarom als een boek uit de sub-afdeling: self-development van je lokale bibliotheek of een rand artikel uit een whooshie-mooshie-tijdschrift. Conspiracy theory is de afdeling ernaast. Laat het me zo uitleggen, een Ferrari is er om op z’n staart te duwen, en een Scania is er om lasten mee voort te trekken. Gun je beide voortuigen hun ware aard niet, zit je binnen de kortste keren met een kapotte voertuig.

Mentaal gezien zijn we tegenwoordig even erg als bovengenoemde voertuigen, koppel dit aan een suiker, en big pharma gesubsidieerde ‘gezonde (uhum uhum)’ voedingspatroon en je bent dat piepkleine muisje die maar blijft hollen in het rad van geen fortuin.

FALLUSSYMBOLEN, DILDO’S, TIJDBOMMEN EN HERBALIFE

Bon, waarom werken alle diëten dan wel? Ten eerste omdat je bij elke dieet sowieso een andere eetpatroon aantrekt. Je komt van een Westerse dieet en schakelt over naar een Mediterraans dieet, BAMM effect. Je komt van een vegetarisch dieet en schakelt over naar een carnivoren dieet, BAMM wederom effect. De overschakeling tussen eender welke dieet of voedingspatroon zal dan ook ALTIJD, ALTIJDDDDDD effect hebben.

Of het gezond is laat ik open met een grote vraagteken. Ten tweede gaan vele escapisten tegelijkertijd hun Eddie Merckx pakje en duizenden eurotjes kostende fallus velo van het rek halen en gelijk een bezetene beginnen trappen, is het niet buiten dan is het wel binnenshuis op de rolbank.

Dan heb je de fitnesszalen waarin een gemiddelde dag eruit ziet gelijk een dildo shop, alle kleuren, maten en vormen beschikbaar…en dan zwijg ik over de vijf-voor-obesitas ‘running’ tijdbommen die elke moment kunnen doodvallen in het straat decor. De combinatie van aanpassing van voeding en implementeren van beweging zal in het begin altijd resultaat leveren. Altijd. Je kan zelfs diëten met elke dag naar de MC Donalds te gaan…ik beloof het je.

Hopelijk begrijp je ondertussen ook waarom je NIET in de val mag trappen van sapjes, poedertjes a la ‘Herbalife’ en verwanten. Elke dag komt er wel een dorps mongool die beweert het wiel heruitgevonden te hebben…De beste plaats voor poedertjes en sapjes is in je afvalcontainer. Laat je niets anders wijsmaken…het is één van de grootste valkuilen in onze hedonistische maatschappij.

ONE SIZE DOES NOT FIT ALL

Waarom helpt het dan niet? Omdat het te kort door de bocht gaat. One size does not fit all, maar elke weggesmeten euro -ongeacht wie je bent die in de zakken beland van zulke bloedzuigers- past er perfect in. De plotselinge omschakeling van een voedingspatroon dat vaak extreme fysiologische gevolgen heeft is NIET iets wat ons menselijk lichaam kan blijven trotseren en ondergaan. En jij denkt dat je de karakter niet hebt om vol te houden? Denk nog eens na..

Neen de reden dat het niet ‘volhoudbaar’ is, is omdat u lichaam slimmer is dan je ‘wil’. Het doet bij wijze van spreken een ‘override’ om de geleden schade te compenseren en dikwijls te overcompenseren (daarom wordt je na je dieet dus dikker dan aanvankelijk).

Je endocriene systeem, je immuniteit en tal van andere werkingen worden (te) drastisch door elkaar gehaald. Hoe sadomasochistisch wijzelf ook soms door het leven gaan, is ons slimme lichaam gecodeerd op één belangrijke mechanisme: OVERLEVEN. En dat zal het doen, koste wat kost. (Zwaai je geld maar al uit en drink een grote glas ayran).

DE HOE EN DE WAAROM

‘Hoe pak je dat dan aan?’ hoor ik u hopelijk al vragen. Allereerst moet je bij jezelf eerst eens opmaken wat je wil, waarom je het wilt en wat je eigen mogelijkheden in het leven zijn. En je neemt er tijd voor…voor de rest van je leven bvb.

Nog een belangrijke vraag, die al dan niet belangrijker is, WAAROM JE HET WILT? Is het door Instagram? Door je zaagwijf of kutvent die niets anders doet dan de eigen tekorten op u te reflecteren om toch maar niet in de spiegel te hoeven kijken? Of is het net door u atletische maat of vriendin die nu eenmaal anders is dan u?

Tegenwoordig is dat het ergste probleem: beïnvloed worden door alles buiten jezelf, en jezelf te kort voelen omdat je ‘er niet aan kan tippen’. Misschien is word het eens hoog tijd om jezelf te vergelijken met jezelf en niet iemand anders..?

ROME IS NIET GEBOUWD OP EEN DAG…

Wat gezond is neemt tijd in beslag. Fuck Rome, kijk eens naar buiten, naar de natuur. Hoe lang doen planten erover om te groeien? Of dieren? ‘Insta-niet’ alleszins. Wat gezond en duurzaam is neemt tijd in beslag en bovenal wat duurzaam voor u is, is misschien moordend voor mij. Daarmee dat de kant en klare 12 weken programma’s veelal op niets uitdraaien.

De berekening van succes ratio’s van zulke programma’s is misschien 1 op de 100 mensen. Zou jij je zuurverdiende geld investeren in een belegger die u maar 1 kans op de 100 biedt? Dacht het niet. Waarom zou je dan überhaupt investeren in een douchebag met u gezondheid als grootste slachtoffer.

MEATHEAD-BEACH-BODY-MINDSET

Ik walg van het woord maar een ‘gezonde dieet’ is enkel gezond als het duurzaam en holistisch is. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het alle aspecten van je dagelijkse leven moet omvatten en er een evenwicht in brengen. En niet alleen uw meathead-beach-body-factor. Het enigste wat je daarmee bereikt is je ongezonde onevenwichtige mindset camoufleren. Maar ooit steekt de draak toch de kop weer op.

Er bestaan manieren om evenwichtiger, gezonder en fysiek daadkrachtiger te zijn. Dit zijn echter manieren die voor ieder mens iets anders is, want elke mens heeft een andere vingerafdruk. Net dat uitzoeken is dikwijls moeilijk, doordat we het bos niet kunnen zien door de bomen. Je kan het zelf niet of je weet niet hoe je er moet aan beginnen.

LEVEN MET MICRO-PERSPECTIEF IN MACRO-TIJD

Er zijn tal van indicaties waarvan twee van de belangrijkste zijn: Je moet het kunnen begrijpen. Zoals Einstein al reeds zei: als je het aan een zesjarige niet kunt uitleggen, heb je er niets van begrepen en klopt het niet. Tweede punt is dat het niet verpakt kan worden in -tig weken. Kom je iemand tegen die je in -tig weken resultaat belooft? Maak dat je zo snel mogelijk weg bent want veelal hangt er een zuur prijskaartje aan.

Er kunnen nog heel veel aandachtspunten aangehaald en over geschreven worden want de wetenschap staat niet stil met betrekking tot voeding en elke dag komen er nieuwe ontdekkingen bij. Zonder te veel in detail te treden hoop ik ergens toch wat duidelijkheid geschept te hebben.

Net in dezer tijden is het ten strengste aanbevolen om waakzaam te zijn op uw gezondheid. Ja doe iets, maar doe niet TE. Je hebt maar één leven. Hoewel we vanuit ons micro perspectief heel lang denken te leven is het in macro-tijd een zucht lang.

Peace.1 gedachte over “Waarom alle diëten werken, maar geen enkele echt helpt”

  1. Goede artikels, maar schrijftaal mag beter. Een correcte schrijftaal komt ten goede aan de geloofwaardigheid van uw artikels.

Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.