Weerbaarheid, 4 holistische stappen voor mentale en fysieke weerbaarheid

4 holistische stappen voor mentale en fysieke weerbaarheid

Één Aziaat eet een stoofpotje vleermuis en de wereld wordt thuis opgesloten.

POLEMIEK ALLOM SINDS!

Een derderangs B film uit Hollywood is er in vergelijking niets bij. Het zijn de Chinezen, neen Amerikanen. Corona is de waarheid en niets anders dan de waarheid, NEEN, het zijn allemaal sprookjes en scenario’s. Jij!!! NEEN, JIJ blijft thuis. Doe u masker aan! Het zijn de cafe’s, NEEN de restaurants. Senioren, kinderen en alles ertussenin zijn al het mikpunt geweest van de verspreiding.

‘Onafhankelijke’ clowns met scheefgepoepte tanden elke dag op u tv met u dagelijkse portie angst, klaar om geslikt te worden zonder een glas water. Een minister vijf voor obesitas die nog eens extra gewicht in de schaal zet, BLOCK die handel!!! Maskers! Geen maskers! zonder karretje mag je niet binnen voor de ‘veilige’ afstand maar een mandje helpt ook…?

Niemand krijgt nog de griep, WE ARE RONA! Kappers tot taxichauffeurs en alle ‘one on one’ beroepen zijn de boosdoener geworden in het kielzog van een vleermuis, Graaf Dracula gij ouwe smeerlap…Maar naar de hoeren gaan is geen punt. Een meter en half meneer, ik hoop dat je kan mikken…Aandacht aandacht: owee tussen 22h en 5h, want dan is het Rona happy hour…

BEGIN BIJ JEZELF

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, zijn er zodanig veel inconsistente uitspraken en stellingen dat het moeilijk, al dan niet onmogelijk, wordt om er nog kop nog staart aan te binden. Wijzen met de vinger blijft in de lucht hangen zoals een blinde die je de weg probeert te wijzen..

Wat te doen dan als we niemand ter verantwoording kunnen roepen en niemand of niets kunnen aanduiden als zijnde oorzaak en oplossing? Want in onze verwetenschapte wereld lopen oorzaak en oplossing toch hand in hand?

De waarheid en niets anders dan de waarheid begint bij jezelf. Dus mischien wordt het hoog tijd dat we eens opstaan en in de spiegel kijken om te beseffen dat het aan onszelf ligt om onszelf staande te houden, bewapend met een goede gezondheid en nuchterheid om door de bomen het bos te kunnen zien.

De eigen verantwoordelijkheid neemt niets weg van de verantwoordelijkheid van onze vrijheidsvertegenwoordigers laten we dat even verduidelijken en onderstrepen. Maar lukt het ons ‘hen’ te veranderen? Neen. Dus zoek die spiegel. Kijken is niet moeilijk maar zien is een andere kwestie.

ONE SIZE FITS ALL

In de voorbije jaar is het me wederom opgevallen dat de oplossingen – die beweerd worden een oplossing te zijn – zo van de pot gerukt zijn dat het me veelal (lees: dikwijls) pijn doet aan de ogen en hersenen. Een vaste deuntje ter huizes Liman: Oh boy, oh boy, oh boy (non-binair bedoeld)

Kant en klare, ‘one size fits all’ oplossingen aangereikt door instagram specialisten die u getriggerde amygdala strelen. Slikken zonder te kauwen is de boodschap, want ze zijn zo begaan met u gezondheid meneer en mevrouw, niet waar?

Sporten tot u tong aan u voeten hangt. Go hard or go home, YEAH BABY YEAH, NO PAIN NO GAIN. ‘Vermageren want een laagje vet staat gelijk aan ongezond zijn’ aangestaafd door een bende Roid-mongolen met een wasbord en push up booty’s. THIS IS SPARTAAAA!!!

Huismerk vitamine preparaten naar u kop gesmeten, winstbejag is zeker niet de bedoeling, enkel u gezondheid nietwaar? Voeding, lifestyle, gezondheid, picture perfect insta-ready baby…Je moet dit doen en dat doen want jij bent niet genoeg, en je zal dat ook nooit zijn. Zwart of wit en nooit ertussen…’FUCK ME’ zou Gordon Ramsey zeggen..en gelijk heeft hij.

DE WET VAN DE NATUUR OVERTREFT

Het is hoog tijd dat we eens normaal beginnen doen. ‘Borderline times’ zegt Dirk de Wachter. God wat heeft de man gelijk. Normaal doen is een kunst tegenwoordig. Kijk, een normale en gezonde bestaan begint eerst door eens nuchter jezelf te beoordelen en je leven holistisch te bekijken.

Zeker in deze rare tijdperk is dit van grootse belang. Een abrupte switch van levensstijl kan enorm nefast zijn voor u gezondheid. Elke vorm van extremiteit werkt met terugwerkende kracht als evenwicht : natuurwet 1-0-1.

Hoe paradoxaal het ook klinkt is het zelfs aangeraden om pakweg u ongezonde etensstijl niet drastisch aan te passen. Sport, voeding, seks, ontspanning, slaap en alles wat je tussen het ontwaken en ontwaken doet moet met uiterste voorzichtigheid aangepast worden en de enigste persoon op deze aardbol die dat kan aanvoelen en ervaren dat ben jijzelf.

Er zijn inderdaad punten waar we op kunnen letten en als referentiekader kunnen gebruiken, maar ik smeek u, laat u niet vangen aan de ‘angst-consuls’ die geld uit u proberen te slaan en/of insta-perfect strevers die dikwijls hun eigen holle en doodse ‘zijn’ proberen te projecteren op u, door u het gevoel aan te smeren dat jij niet genoeg bent.

DE HOLISTISCHE OPLOSSING

Wat is dan een eerlijke oplossing? Het is mijn grootste en enigste zorg om u: mijn medemens enkel te voorzien van een kader of althans iets dat er op lijkt maar ik wil nogmaals verduidelijken en onderstrepen dat het aan jou is om te oordelen hoeveel aanpassing je doorvoert en hoe drastisch dat al dan niet is.

Een gezonde bestaan bestaat uit een aantal componenten, Dr. Maslow heeft dit uitgedrukt zijnde een piramide, Dr. Sinan Canan drukt dit uit als zijnde de fabrieks-instellingen van een mens. Over elkaar gelegd zie je een duidelijke overeenkomst en dat is een holistische evenwicht, rekening houdend met alle raakvlakken die je in verbinding houdt met het leven.

1.BEWEGING

Ik ontwijk met alle opzet de uitdrukking ‘sport’. Alhoewel de etymologische oorsprong van het woord in het Frans: ontspanning en vermaak betekent, lijkt de term een heel andere leven te leiden.

Beweging, omdat jou soort gezonde beweging en mijn soort beweging iets heel anders is. Mijn grootste levende idool qua kennis over voeding en beweging Fernand de Baets had me in mijn jongere jaren het volgende geleerd over de hoeveelheid en intensiteit van beweging: Als je gedaan hebt met je activiteit moet je je mentaal en fysiek klaar voelen om een oorlog in te stappen.

Als je gezicht te vergelijken valt met de wisselende verkrachtte spiegelbeelden uit een spiegelpaleis van op de lokale kermis, denk ik dat het aan te raden is om je ‘beweging’ eens grondig te herzien…

En nu ga ik de term sport wel gebruiken: sporten betekent niet altijd gezond zijn. Er wordt 1 grote factor over het hoofd gezien en dat is dat beweging effect heeft op u sympathische en para sympathische systeem. Kort door de bocht betekent de ene actie de andere rust.

Teveel actie heeft een directe invloed op u immuniteit…en rekening houdend met intensiteit, frequentie en capaciteit kan dit heel nadelig zijn voor u gezondheid: enter de Rona… Praktisch gezien zonder teveel gadgets te moeten aankopen kan het volgende een maatstaf zijn.

Als je 80% van je activiteit kan afwerken met door je neus te ademen zonder het gevoel te hebben te sterven ben je goed bezig. Als je alle dagen of meerdere dagen per week pijn en last hebt…denk nog eens na hoe gezond je ‘beweging’ is.

2.VOEDING

Carnivore, keto, low-carb, high-carb, Vega. 3maal, 6 maal, 1 maal of geen maal per dag aangevuld met talrijke supplementen en poedertjes.. De voedingslandschap is uitgestrekt en reikt zover de horizon oneindig is. Welke is DE beste? … Allemaal en geen één.

Je kan het zo zot niet bedenken of het is in een kant en klare vorm van dieet gegoten. De één de ander tegensprekend in alle furiositeit: ‘mijn lul is groter dan jouwe’ toestanden. Alhoewel we allen dezelfde biologische print hebben, is het bij een mening vormen van al dan niet gezonde voeding die voor jou gezond is, het hier ook van grootste belang om het wederom holistisch en compleet te bekijken rekening houdend met alweer ja: al je raakvlakken van jouw levensstijl.

Hoe en met welke voeding ben je opgegroeid? Van welke voedingsvorm leeft u bloedlijn al een paar generaties? Hoe leef je of waarvoor moet je voeding dienen? Ben je actief of sedentair? Heb je een chronische aandoening waar je al dan niet weet van hebt? Ben je allergisch aan iets.

De stap die je dient te zetten is een zachte benadering om je lichaam – en dit wil ik uitdrukkelijk onderstrepen – en geest de tijd te geven om zich op een rustige en stres loze manier aan te passen. Het is niet de bedoeling dat je in het streven naar gezondheid, je voeding dermate aanpakt dat je lichaam in een acute vorm van stress belandt die gans je hormonale huishouden (immuunsysteem) om zeep helpt.

Rustig aan ideologische-dieet-ridders: het klopt dat een gezonde voedingspatroon dicht aan kan leunen bij jou manier van eten maar om te beweren dat het drastisch moet aangepakt worden…denk nog eens na. Zeker in deze rare tijden. Een referentiekader kan zijn en dan laat ik de bal hier in het midden zonder bovengenoemde ridders tegen te spreken of op te vrijen.

Schrijf eens zonder je in te houden een week lang wat je allemaal eet en op welke tijdstip je het eet. Je dient een visuele base-line te hebben. Vandaaruit werken is gemakkelijker en overzichtelijker. Al wat echte, natuurlijke voeding is en beweegt of groeit zonder menselijke bewerkingen zijn gezond en aan te raden.

Als de ingrediënten lijst lang is en je eerst een bachelor diploma dient te hebben om te begrijpen wat er staat kan je er zeker van zijn dat het niet natuurlijk is. Al het overige kan ook plaatsnemen in je voeding maar rekening houdend met je baseline, toestand, je doel en levensstijl pas je dat aan.

Minder frequent eten of tussen je laatste maaltijd van de dag, liefst twee uur voor het slapengaan, en je eerste maaltijd van je dag laat je het liefst tussen de 8 en 10 uur. Let wel op dat ik het hier over een baseline en referentiekader heb. Aanpassing volgens je eigen gezondheid, doel en toestand is hier ook van grootse belang.

Nog een weetje ondersteund door de wetenschap voor ik voeding eindig: Wist je dat je immuunsysteem afhangt van, en dus deels ook wat er in uw ‘vetreserves’ zit. En dat een te drastische oxidatie van je vetcellen je immuunsysteem laat wankelen…

3.SOCIALE LEVEN

Hoeveel van jullie kan alleen zijn? Zonder verplichte eenzaamheid, zonder gsm, tv, en alle bijkomende prikkels? Hoeveel van jullie kan of neemt de tijd effectief om eens stil te staan zonder enige drang en ongemak te ervaren? Bijna niemand. We zijn verslaafd aan prikkels en mensen.

En diegenen die beweren dat ze het wel kunnen moeten mediteren, bidden of dergelijke om er dan een post over te plaatsen met de oneliner “just me, myself and I, me happy’… Sorry voor mijn Japanees maar, Fuck you! Je zoekt wederom bevestiging en je stilte is weer niets anders dan een drang om je verslaving te sussen.

Pas op, mensen rondom u hebben en sociaal zijn is één van de belangrijkste factoren volgens dr. Maslow en Dr Canan. Maar zijn die sociale contacten een meerwaarde of een must in u leven? Want daar wringt het schoentje ook. We bombarderen onszelf met prikkels om prikkels te hebben. Sociaal zijn bevindt zich ook in die prikkels.

Het is geen meerwaarde meer, het is een vlucht van je aanwezigheid bij jezelf. Het is een verslaving. Net zoals een drugsverslaafde die leeft van de ene fix tot de volgende, leven er velen van de ene prikkel tot de volgende. Neen dat is echt geen meerwaarde meer maar een ongezonde verslaving.

Kijk, als je niet alleen kunt zijn in je eigen stilte, gaat geen enkele contact die je legt van knuffel contact tot je ouders en zelfs je kinderen je nog voldoening kunnen geven in het leven. Ik vergelijk het altijd met eten en honger hebben. Iemand die uitgehongerd is gaat eten om te eten om de honger te kunnen stillen zonder echt in de volste betekenis van het woord zich bewust te zijn – in de woorden van Sergio Herman – van de ‘sex on a plate’ voor zijn neus.

Culinair eten doe je met een voldane gevoel omdat ‘culinair’ niet draait om de hoeveelheid maar de kwaliteit van het eten. Dit is te in directe lijn te vergelijken met je sociale omgang en je gedragingen en welzijn in het leven. Ook hier is het aangeraden om dit rustig aan en op jou tempo aan te pakken. Neem elke dag, al is het maar voor vijf minuten, eens de tijd voor jezelf en voor de ‘stilte’.

Je kan dit op elke moment en in elke situatie toepassen. Laat je gsm bv op gepaste tijdstippen links liggen en schenk er gaan aandacht aan, zet het uit. Rij eens naar de bakker of om je kind zonder de radio aan te steken. Adem meerdere keren per dag eens bewust. Wat ik kan aanraden is eens wekelijks naar de graf van een dierbare te gaan ipv gelijk wandelende sardientjes je lokale natuurdomein of wandelroute op te zoeken.

De stilte en bewustwording van een begraafplaats kan heel ontnuchterend werken. Als er één voordeel aan de Rona is, die we over het hoofd zien, is de kans dat het ons geeft om daadwerkelijk aanwezig te zijn bij onszelf en de stilte…

4.ZELFREALISATIE

Ons menselijke brein is gecodeerd op overleven. Overleven doe je enkel door problemen op te lossen, zodanig dat je kans tot overleven groter wordt. We leven natuurlijk niet meer in de stenen tijdperk en in het Westen komen we geen levensbedreigende omstandigheden meer tegen.

Velen van ons leven geautomatiseerd. Velen van ons heeft op z’n eigen manier een gestructureerde leven waarbij nadenken niet meer van groot belang is. Dit is iets wat me direct opviel met de start van de Rona. De kloof waarin velen van ons vielen door de ‘stop’ is onontkenbaar.

Onderliggende frustraties die deels werden verdoezeld door ons geautomatiseerde levensstijl en de vlucht ervan in ‘sociaal kunnen zijn’ staken met alle heftigheid hun kop op. Echtscheidingen, zelfmoorden, depressies en talrijke andere problemen stonden ons plots recht in de ogen te kijken…

Het is een heel complex probleem dat in tal van overlappende problemen de oorsprong vindt. Maar één ervan is zelfrealisatie. Met zelfrealisatie bedoel ik niet de lucratieve business model dat de sociale media overspoelt die beïnvloed wordt vanuit Amerikaanse bodem.

Als je die idioten gelooft kan ik eender wat worden: Einstein, Tyson, Obama, ze liggen allemaal binnen handbereik. Als je het maar intens genoeg wilt en er in gelooft…oh boy… Neen, echt niet. In Einsteins termen: Als je de inteligentie (succes) van een vis gaat beoordelen op basis van het feit of hij al dan niet in een boom kan klimmen…

Antropologie, sociologie, psychologie en tal van andere invloeden worden allemaal overboord gesmeten en er wordt gezegd dat jij en enkel jij schuldig bent aan je falen. Want dat wordt er ingehamerd. Jij bent een loser want het lukt jou niet… Wederom amygdala strelingen zonder rekening te houden met bovengenoemde factoren.

Ja we hebben Ali’s en Einstein’s en Rowling’s onder ons lopen die het maken, maar net zozeer zij doorgezet en doorgestoten hebben in het leven, zijn er nog meer mensen die even hard en intens focussen en werken aan hun doel maar die het daglicht niet zien. Wat betekent dit? Dat je moet opgeven? Dat je niet moet inzetten? Neen dit betekent enkel en alleen één ding.. De wet van de natuur. Zoek eens de bevruchting van een eicel op de tube, je zal me hopelijk direct begrijpen…

Zelfrealisatie is eigenlijk simpeler dan ze beweren. Leer iets wat je niet weet en doe iets wat je niet kan…that’s it. Heb je bewondering voor schrijvers, begin te schrijven, eender wat maar blijf systematisch schrijven. Je zal versteld staan hoe voldaan en evenwichtig je je gaat beginnen voelen en hoe neig je zicht en houding in het leven gaat veranderen.

Mijn kompaan de Ferre die ook blogt op deze site is een viertal jaar geleden terug beginnen drummen, not much, en neen een supertalent of bagage had hij niet mee…hij speelt nu in twee bands…en dat niet met uren aan een stuk geroffel. Korte tijdspannes per dag maar consistent en zie waar hij nu staat.

Zelfrealisatie begint in je huiskamer of je natuurlijke habitat. En niet op een podium of in de spotlights. Stap voor stap, beetje bij beetje maar consistent. Leer die instrument, schrijf, schilder, leer een taal, leer spreken en communiceren met je partner, start to run… God weet waar je kriebels van krijgt in je buik.. Begin er aan.

Ok nu klink ik zelf ook zoals ‘die Amerikanischer’ maar ik wil een kanttekening maken. Zwijg erover, doe het in stilte. Niet om ze dan te “slappen” met je resultaat, want dan doe je het wederom ter bevestiging van jezelf. Neen, doe het in stilte omdat de drempel vaak ‘wat gaan de mensen wel niet denken’ is. Realiseer het voor jezelf en voetje bij voetje schuifel je naar voren.

Doel? Geloof me dat als je iets hebt waar je vlinders van in je buik krijgt dat ‘een doel’ je gestolen kan worden

TOT SLOT

Mijn ziens kunnen we wij, onszelf vanuit onszelf bewapenen tegen de Rona crisis door gerust te beginnen met deze vier kleine en evenwichtige stappen…Ze zullen je mentale en fysieke weerbaarheid (immuunsysteem) versterken om zo beter bewapend te zijn tegen een al dan niet mogelijke besmetting.

Stapvoets zullen bepaalde bewolkingen in je leven opklaren. Let op ik zeg niet ALLES en neen dit is geen’ DE handleiding’ Het zijn kleine getuigenissen van persoonlijke ervaringen. Vergeet niet dat het wiel al uitgevonden is, heruitvinden is…tja vul het zelf maar in.

En voor ik afsluit nog 1 belangrijke punt al dan niet DE belangrijkste punt om gezond en wel te zijn dezer tijden. ZET HET NIEUWS AF EN LEEF!!

Peace✌️


Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.