Mentale rust, Krachtige lessen uit de stoïcijnse filosofie voor mentale rust

Krachtige lessen uit de stoïcijnse filosofie voor mentale rust

LIJD NIET AAN DENKBEELDIGE PROBLEMEN

‘Er zijn meer dingen die ons bang maken dan dat ze ons verpletteren, we lijden vaker in onze verbeelding dan in werkelijkheid. ”

Seneca

Met behulp van elegante retoriek beoordeeld Seneca onredelijke zorgen die zijn vriend Lucilius bezig houden. Hij belicht de dwaasheid voor het verspillen van onze mentale en emotionele energie aan angsten die aan ons groeien en ontstaan zijn zonder enige reële aanleiding.

Hoe vaak leggen we onszelf niet vast in knopen over gefantaseerde problemen? Hoe vaak laten we angst en zorgen de overhand krijgen? Hoeveel van onze pijn is echt en hoeveel ervan is angst? Het is vaak onze verbeelding, de stem in ons hoofd, die ons ervan weerhoudt om juiste, rechtvaardige en waarachtige beslissingen te maken. Meestal lijden en maken we ons vaak zorgen om “lege” angsten.

Stop met het leven in een fantasie. Het nadeel van dergelijke denkpatronen is dat het ons afsluit van wat belangrijk is en een houding creëert die onze relatie met mensen, plaatsen en andere dingen beperkt. Laat uw zorgen niet het beste uit je halen. Blijf in het heden en leef niet in angst. Blijf in de realiteit.

ONTHOUD WIENS MENING BELANGRIJK IS


“Het blijft me verbazen, we houden allemaal meer van onszelf dan van andere mensen, maar geven meer om hun mening dan die van onszelf.”

Marcus Aurelius

In een hyper-verbonden wereld is het nog nooit zo belangrijk geweest om te stoppen met geven om de mening van anderen dan nu. Er zijn bijna acht miljard mensen in de wereld. Ze hebben allemaal verschillende achtergronden, ervaringen, interesses en prioriteiten. Als je zou proberen om met de meningen van alle acht miljard rekening te houden bij het kiezen van hoe je je leven gaat leiden of hoe je op ze moet reageren, zou je gek worden.

Zoals Seneca ooit voor zijn vriend Lucilius schreef, de mening van anderen zal steeds ‘onrustig en verdeeld’ zijn. Mensen gaan altijd een (slechte) mening hebben over je. Of je nu goed of slecht, rijk of arm, succesvol of een mislukkeling bent, het maakt niet uit. Kijk hoe politiekers mensen verdelen over feiten die zwart op wit geschreven en die niet anders te interpreteerbaar lijken.

Marcus Aurelius schreef: “Alles wat we horen is een opinie, niet de feiten. Alles wat we zien is een perspectief, niet de waarheid.” Omdat iedereen anders is opgegroeid en andere levenservaringen heeft, zal hun meningen, reacties en hoe ze naar de wereld kijken, en erop reageren steeds verschillen van elkaar. Iedereen kijkt naar de wereld met zijn eigen bril. Dus je hoeft niet te reageren op alles wat anderen zeggen of doen. Zelfs als het persoonlijk bedoeld is. Een persoon die gemakkelijk te beledigen is, is gemakkelijk te manipuleren.

PLAN TIJD IN MET JEZELF


“Niets is volgens mij een beter bewijs van een goed geordende geest dan het vermogen van een man om te stoppen waar hij is (en wat hij doet), en wat tijd door te brengen in zijn eigen gezelschap.”

Seneca

In de 21e eeuw lijkt het levensritme met de dag meer en meer te versnellen. De meeste van de van ons maken zich klaar voor iets, zijn onderweg naar iets, of zijn bezig met iets. Dus zijn we haastig vanaf het moment dat we wakker zijn. Haastig voor dingen zoals ons werk, ons gezin en andere verplichtingen. We vullen dan elk vrij moment met sociale media, Netflix, XBOX, of ander goedkoop entertainment.

We willen ons niet vervelen en daarom rennen we reflexmatig weg van alles dat reflectie of eenzaamheid met zich meebrengt. Zelfs de opportuniteit voor een paar minuten stilte doorbreken we door bv. de radio aan te zetten en een nummer door de luidsprekers te knallen. We hebben precies een onwrikbare nood voor onophoudelijke afleiding. De relatie met jezelf zal altijd de belangrijkste relatie blijven in je leven.

Viktor Frankl zei ooit: “Tussen stimulus en respons is er een ruimte. In die ruimte is onze kracht om ons antwoord te kiezen. In onze reactie ligt onze groei en onze vrijheid.” In plaats van elk vrij moment te gebruiken om je gedachten te onderdrukken, accepteer eens de stilte en wordt vriend met ze. Als je keer een half uurtje over hebt, maak dan een wandeling of zet je gewoon in je zetel, en oefen het ervaren van de rust en reflectie in solitude die alleen kan ontstaan door je volledig op je gemak te voelen bij jezelf en het accepteren van je lot, wat het ook is.

LEEF VOLGENS EEN CODE

‘Als het niet juist is, doe het niet; als het niet waar is, zeg het niet. ”

– Marcus Aurelius

Het beste van het stoïcisme is dat het ons een perceptie biedt waarmee we ons leven kunnen leiden. Als we besluiten dit kader (lees: hoe we dingen zien en ervaren) te accepteren, hoeven we niet langer tijd te besteden aan de dagelijkse beslissingen die ons normaal gesproken de hele dag moeten maken. Als je je verdiept in de stoïcijnse filosofie zal je merken dat de stoïcijnen een logische en rationele visie hebben over zowat elk aspect van het leven, en letterlijk geen enkele vraag onbeantwoord hebben gelaten.

Als iets niet in overeenstemming is met de stoïcijnse morele en uiterst rationele gedragscode, wordt het niet eens in overweging genomen. Voor sommigen lijkt dit misschien een beperkende manier van leven, maar als je er goed over nadenkt is het omgekeerde waar. Het hebben van deze code zal je bevrijden van angst en onzekerheid, die het gevolg is van obsessief overpeinzen over elke kleine beslissing. En door dit te doen kunt u mentale rust ervaren en kan je je concentreren op dingen die echt belangrijk voor je zijn en binnen je eigen controle vallen. Dingen die hopelijk juist, goed en waar zijn.

ACCEPTEER JE EIGEN STERFELIJKHEID

‘Niemand kan een vredig leven leiden als hij teveel nadenkt over het verlengen ervan.’

Seneca

De dood hangt over ieder zijn hoofd. Het is een deel van onze bestaan die ons overal volgt. Toch proberen we te vermijden om er zelfs maar aan te denken. Het enige tegengif voor deze ziekte is het accepteren van onze sterfelijkheid. Sluit vrede met het enige in het leven dat we als zekerheid kunnen beschouwen boven al de rest wat onze pad zal kruisen. We gaan dood, net als iedereen van wie we houden.

Mensen sterven al tienduizenden jaren en ze zullen blijven sterven lang nadat we weg zijn. Maar deze gedachte mag ons niet deprimeren, integendeel. Het zou ons moeten inspireren en motiveren om elke dag ten volle te leven en te stoppen om ons leven als vanzelfsprekend te beschouwen. Raak niet geobsedeerd door manieren om je leven te verlengen. Steek beter je tijd om jouw wereld te bevruchten, iets te creëer voor jezelf en waarvan je houdt, zodat het waard is om voor te sterven.Laat een reactie achter

Vul "reactie" en "naam" in.